Прочитај ми чланак

Јеремић: Не можемо одустати од бојкота, на бојкот смо натерани

0

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је вечерас да је европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи на састанку са представницима опозиције поновио позив свим странкама да изађу на изборе, али да су представници СЗС рекли да не могу одустати од бојкота и да су на бојкот натерани.

Јеремић је, после састанка са Верхељијем и делегацијом ЕУ, рако да је Савез за Србију изразио подршку новој методологији за приступање ЕУ, оценивши како је „у дипломатском смислу важно“ да је вечерашњи састанак јавно најавила делегација ЕУ.

Он је оценио да тренутно стање демократије у Србији није добро и да се не ради ништа на плану европскеих интеграција, али је поручио да су опозиционе партије „отворене за сарадњу са ЕУ“.

Вечерашњем састанку у седишту Мисије ЕУ у Београду присуствовали су и Натан Албахари у име Покрета слободних грађана, лидер Сстранке слободе и правде Драган Ђилас и лидер Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи позвао је раније вечерас у Београду све политичке странке да учествују на изборима, да их не бојктују.

Мислимо да је то неопходно за Србију и са овог места упућујем ту поруку да демократија функционише ако сви учествујемо, рекао је Вархељи на заједничкој конференцији за новинаре са европским посланицима Тањом Фајон и Владимиром Билчиком у ЕУ инфо центру.

На питање да ли мисли да би сада избори, да се одржавају били фер и слободни, Вархељи је оценио да су услови испуњени, али да их треба искомуницирати са грађанима.

Разумео сам да парламент ради на испуњењу својих задатака, додао је он и поновио позив свим странама да учествују у изборној кампањи и раду парламента.

Овде смо на заједничкој мисији, додао је Вархељи, да се обратимо свим скупштинским и ванпарламенатрним странкама да сарађују и дођу до заједичког именитеља како би се убрзао процес приступања и реформи.

Знамо да је Србија у ситуацији уочи избора, да се одвија разговор између странака и видим да је тај процес донео значајне резултате, те се надам да ће се то наставити и после избора, указао је Вархељи.