Прочитај ми чланак

Јеремић: Не може се у бојкот до пола – или бојкотујеш лажне изборе или не

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се у бојкот „лажних избора не може ићи до пола“ и да сви у опозицији морају бити потпуно отворени како би се знало да ли јесу или нису за бојкот као средство рушења режима председника Србије Александра Вучића.

„Ако нисте за бојкот, не можете бити са ове стране. Немам разумевања за двосмислености и калкулације по том питању – или бојкотујете или не бојкотујете. Ко неће – не мора, Боже мој. Нисмо ми Вучић да називамо људе издајницима“, рекао је Јеремић Радиотелевизији Војводине, наводи се у саопштењу Народне странке.

На питање шта ће бити успех бојкота а шта неуспех, Јеремић је одговорио да је бојкот већ успео, јер се „сва права опозиција“ определила за неучествовање на изборима.

„Биће мали неуспех, по мом мишљењу не и фаталан, ако неко промени одлуку и изађе на лажне изборе. Народна странка то сасвим сигурно неће учинити“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће после таквих избора, заказаних за 26. април, у парламенту бити власт и „нешто што ће се звати опозиција“ – а да ће Александар Вучић вагати да ли и у којој пропорцији да то буду Муамер Зукорлић, Ненад Чанак, Миша Вацић, Метла или Звоно.

„Сада је и очигледно да стварање инстант покрета попут Метли и Звона у маркетиншком смислу долази из истог извора. Метла би ваљда требало да буде национална, а Звоно грађанска опозиција… Али то неће бити нормално стање, нити ће одлуке које ће таква скупштина и влада проистекла из ње бити легитимне. Институционална криза ће бити очигледна. Не може се претварати да је све нормално без праве опозиције у парламенту“, рекао је Јеремић.

Упитан о учешћу бившег потпредседника ДСС-а Слободана Самарџића на суботњем митингу опозиције у Дому синдиката, Јеремић је одговорио да је Самарџић „несумњиво интелектуална величина, а по његовом мишљењу и карактерна“.

„Имао сам прилику да са њим сарађујем годинама. И када смо се слагали и када се нисмо слагали, то је увек било врхунски професионално и господски. Мислим да је Слободан Самарџић значајно појачање за српску опозицију и заиста не видим никакав разлог да то буде предмет било какве критике“, рекао је Јеремић, који је бивши министар спољних послова Србије.

Јеремић је навео да је циљ бојкота „лажних избора“ да се Вучићев аутократски режим што брже гурне у терминалну фазу огољене диктатуре у којој у парламенту нема опозиције, не постоје институције и у којој су ствари потпуно јасне.

Председник Народне странке је, упитан о корацима које ће позиција предузети након избора, одговорио да су догађаји у Црној Гори пример како се може пружити отпор ненародној, надобудној и бахатој антидржавној групи људи која узурпира власт.

„У Црној Гори је у току терминална фаза режима Мила Ђукановића. Да бисмо до те фазе стигли и у Србији и да не бисмо морали да на њу чекамо 30 година, неопходно је бојкотовати предстојеће изборе“, рекао је Јеремић.