Прочитај ми чланак

Јеремић не искључује нови бојкот, Бошку се не чекају ни Вучић ни Брисел

0

Завршени су разговори дела опозиције и представника Европског паралмента око побољшања изборнх услова, а у оквиру припрема за међустранички дијалог који би требало да почне у јуну. За лидера Народне странке Вука Јеремића тренутно је незахвално говорити да ли је део опозиције који предводи ближи бојкоту или изласку на изборе, док Покрет Двери тражи да и власт, али и посредници из ЕУ, престану са одуговлачењем.

Друго полувреме разговора европске четворке са српском опозицијом отворио је састанак са групом окупљеном око Народне странке.

Председник Народне Вук Јеремић каже да европарламентарци јако добро знају какво је стање у медијима и како власт користи државне ресурсе у изборном процесу, тако да се на данашњем састанку на те ствари није трошило време.

Јеремић се није одредио на наше питање да ли је у овом тренутку ближи бојкоту или изласку на изборе. Каже да не сумња у ефекат ових разговора, али да треба сачекати и видети да ли ће се изборни услови у неком наредном времену променити, и због тога је, како истиче, јако важно у каквом ће се формату водити дијалог.

Јеремић се пита да ли ће то бити на основу неког текста или на основу, како каже, „причица“ које су по његовим речима, већ виђене у претходном периоду.

Због тога је група око Народне странке, како каже, данас европарламентарцима предала нацрт документа који би, према њиховим речима, могао да буде основа за дијалог власти и опозиције.

„Они који су објавили своје платформе, мислим да нису учинили баш најбољу услугу јавности, с обзиром да су практично своје преговарачке позиције представили као почетак кампање за коју још увек не знамо да ли ће до ње доћи, уколико желимо да будемо озбиљни, принципијелни, и да се изборимо за какве-такве услове за учешће на изборима“, поручује Јеремић.

Додаје и да је Народна странка дала реч да неће учествовати на „лажним изборима“.

А, Бошко Обрадовић објашњава да покрет „Двери“ има ексклузивну позицију с обзиром на то да истовремено разговара и са европарламентарицима, али је такође део групе оних опозиционих странка који не желе посредовање ЕУ и разговарају у Народној скупштини са председником парламента и председником државе.

Како каже Обрадовић, покрет „Двери“ има позицију да врши притисак и на власти и на европарламентарце, јер како је рекао, не чека му се ни Вучић ни Брисел.

Обрадовић каже да је и даље за јединствен наступ опозиције у дијалогу, и да је за њега најважније да дијалог што пре почне и да се што пре заврши.

„Мислим да и наша власт одлаже дијалог и жели да потроши време до избора како се ништа не би променило, али нажалост, са друге стране, и делегација Европског парламента некако стално одлаже почетак дијалога из разних разлога“, примећује Обрадовић.

Лидер Двери најављује и да ће тражити гаранције да се оно што буде договорено, заиста и испуни.

„Као једину гаранцију видимо да опозиција има своје представнике у неком радном телу које ће контролисати комплетан предизборни и изборни процес“, објашњава он.

С обзиром на то да је прва рунда примпрема за дијалог затворена, сутра ће се у Народној скупштини и председник парламента Ивица Дачић састати са европском четворком како би се видело шта је у претходном периоду урађено, и куда дијалог води.

Подсетимо, власт и опозиција би за исти сто, уз посредовање ЕУ, требало да седну почетком следећег месеца.