Прочитај ми чланак

Јеремић: Кључним међународним актерима није у интересу промена власти у Србији

0

Потпис на споразум о ступању Косова у УН био би издаја, а ако до тога дође, у интересу међународних актера биће да он остане на власти како би тај споразум био спроведен, рекао је Вук Јеремић, председник Народне странке. Случај са Марком Бастаћем је бизарна ситуација коју "ни пас с маслом не би појео".

„Ако дође до издаје, а потпис на споразум о ступању Косова у чланство у УН, тада би интерес био да тај који је то потписао остане ту и буде гарант спровођења тог споразума у дело. Као што је и Милошевић био гарант Дејтона…“, казао је Јеремић у Новом дану.

Ако дође до потписивања нечега што је изузетно непопуларно у овом народу, рекао је Јеремић, а у интересу је међународних актера да се тако нешто деси, ти фактори ће учинити све да тај потпис не постане мртво слово на папиру.

„Логика налаже да овако размишљате. Ако сте коначно успели да нађете некога ко би био спреман да стави потпис на акт велеиздаје, биће вам у интересу да то и опстане у реалном животу, а не да тог сутра однесе нека мутна Марица, и да они после њега кажу – пиј пике не важи, ово је за нас велеиздаја, антиуставно је. То није у интересу тих међународних актера“, казао је.

Јеремић је навео да се то односи на оне силе које су главни подржаваоци независног Косова, на првом месту САД, јер су оне најмоћнија земља која подржава независност Косова.

„Своју заинтересованост су показали и постављањем два изасланика за Косово, од којих је један директно од председника САД, директни намесник Доналда Трампа, – то указује да је и временски оквир за потписивање тог споразума такав да коинцидира са Трамповим изборним циклусом“, сматра гост Новог дана.

„Нема ничега другог на столу овог тренутка, осим чланства у УН, све друго је већ предато, кроз бриселски дијалог“, каже он.

„Косову треба још само једна ствар, а то је столица у УН, ако потпишемо то било ко у Србији икада, а данас то може да уради само Вучић, или Ана Брнабић у његово име – то је признање, потпис на слолицу Косова у УН је признање“, истакао је.

Јеремић је рекао и да је додела ордена Вучићу напрослави 800 година СПЦ је једна од „ванредно бизарних ствари које су нам се догодиле“.

„На централној прослави 800 година Цркве, додељивање ордена, бојкотовало је две трећине епископа, то значи да нешто дебело није у реду ни у Цркви, ни у држави“, оценио је он.

Говорећи о бојкоту избора он је поновио да је бојкот апсолутно потребан предуслов да би се дошло до нормалних избора.

„Не можете имати кредибилну апсирацију да мењате систем, ако сте спремни да паразитирате у њему. На овим изборима неће учествовати апсолутно нико ко није у договору са режимом“, тврди гост.

У овом тренутку кључним међународним чиниоцима није у интересу да дође до промене власти, „али треба да покушамо да урадимо нешто да то променимо“, додаје.

Случај са Марком Бастаћем је „бизарна ситуација“.

„Сећам се када су се неки други налазили на насловним странама, увек неко други мора да се нађе на насловним, а како време пролази то што се налази на њима је све бизарније. То што се сервира за Бастаћа пас с маслом не би појео“, оценио је Јеремић.

Царински прекршај Бастаћ је сам признао и рекао да није требало да направи ту грешку, али то су микро ствари у у односу на оно што се дешава на пример са трговином оружјем у коју је укључен отац министра унутрашњих послова, закључио је он.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!