Прочитај ми чланак

Јеремић: Ако Вучић потпише, постаће херој Запада и биће третиран слично Зеленском

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би потписивање европског предлога о Косову генерацијски уназадило Србију на европском путу, јер би председник Србије Александар Вучић "добио од Запада апсолутно одрешене руке" за своју недемократску владавину, какву је спроводио и претходних 11 година.

„Ко год жели да доживи европску будућност Србије требало би да свим срцем, из свег гласа, рукама и ногама буде против потписивања овог споразума. Процеси који су у току последњих десет година удаљавају Србију од ЕУ, а потписивање овог споразума би те процесе значајно убрзало“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

„Ако Вучић или неко у његово име ово потпише, он би преко ноћи постао херој у Бриселу, Вашингтону, Берлину, Паризу… Добио би третман сличан оном који у тим престоницама има председник Украјине Володимир Зеленски“, додао је Јеремић.

Он је навео да би Вучић тада био слављен и „награђен орденима, почев од француске Легије части па надаље“.

„Ако би постао херој Запада, тада би са пуним кредибилитетом могао да каже ‘урадио сам вам оно што нико није веровао да ће неко из Србије урадити, а сада вам кажем хајде да завршимо и ‘нефункционаност’ Босне и Херцеговине’. Поверовали би му, а он би тражио рецимо пет година да то уради, али да га не оптерећују са ‘ситиницама’ попут слободе медија или владавине права“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се Вучић, након што би добио Легију части и „након што би му Урсула фон дер Лајен у Београду честитала због ‘историјског корака’“, сигурно не би пробудио и одлучио да се промени и уведе демократију, него би наставио да влада као и до сада.

Председник Народне странке је истакао да је Србија данас „на ивици амбиса и на корак од националне катастрофе“ и следа догађаја који би имао „несагледиве последице по мир и стабилност у региону“, као и на друштвене околности у Србији на дужи низ година.

„Зато позивам све проевропски оријентисане грађане, све евроскептике, као и све који немају одређен став о Европи или Русији, да зарад будућности своје деце, мира и стабилности, и очувања достојанства заједнички станемо у зид отпора потписивању овог катастрофалног споразума, како не бисмо до краја живота живели са печатом срама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Председништво Народне странке донело једногласну одлуку да од данас приоритет у деловању странке буде „спречавање катастрофе и велеиздаје“, као и да „суспендује све политичке разлике и пружи руку свима који се боре против потписивања папира који би оставио трагичне последице на генерације које су пред нама“.

„Отворени смо за сарадњу са свим политичким организацијама којима је циљ спречавање таквог сценарија. Прикључили смо се иницијативи за сазивање ванредне седнице Скупштине Србије о Косову, а поред институционалних корака, потребно је позабавити се и ванинституционалним видовима пружања отпора“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да у наредним данима и недељама очекује протест против потписивања „француско-немачког“ споразума.

Председник Народне странке је навео да би потписивање споразума значило улазак „Косова“ у УН и потом стварање Велике Албаније, јер не постоји ниједан међународни механизам којим је могуће спречити уједињење две пуноправне чланице УН.