Прочитај ми чланак

Јелена Триван: Вучић процењује да ли сам добра

0

jelena trivan-3 foto helo magazin

Од ситуације унутар ЕУ, а не од капацитета Србије, зависити да ли ћемо 2020. бити у Европској унији

Место директора владине Канцеларије за европске интеграције упражњено је од августа прошле године када је Милан Пајевић, као кадар Уједињених региона Србије, поднео оставку на ту функцију. У јавности се спекулише да би на то место могла да дође Јелена Триван, бивша функционерка Демократске странке, која сада ради у Центру за европску политику и вредности упркос противљењу Јадранке Јоксимовић, министарке без портфеља задужене за европске интеграције.

Триванова за „ Политику” каже да с њом нико још није разговарао о могућности да буде на челу владине Канцеларије за европске интеграције.

„Моје професионално и политичко искуство у законодавној и извршној власти, као и докторат и магистратура о ЕУ говоре у прилог томе да су евроинтеграције тема којом се ја квалификовано бавим. Да ли сам ја добра за место директора Канцеларије за европске интеграције процењује премијер владе Александар Вучић који кандидује на то место”, истиче Јелена Триван.

Колико је Србија ближа Европској унији него што је била пре неколико година?

Мислим да смо данас далеко ближи него раније у формалном смислу. То сигурно није опсена, већ је чињеница да се наше друштво годинама развијало у законодавном погледу. Ако бисте погледали десет година уназад земља која је некада имала проблема приликом спровођења фер и демократских избора, данас има низ независних институција које функционишу, од ревизора до омбудсмана.

Такође, важно је да су спроведене реформе у разним секторима, негде успешно, негде мање успешно, и наша земља је заслужено добила статус кандидата за ЕУ и објективно има највеће шансе да буде прва следећа чланица Европске уније.

Да ли криза у Украјини може да допринесе да се убрза пут Србије ка ЕУ. На појединим скуповима се говори да би требало убрзати интеграцију западног Балкана у ЕУ?

Мислим да та теза да ће ЕУ гледати на западни Балкан као на интересну сферу, коју ће гледати што пре да укључи у своје процесе како би зауставила ширење Русије је помало наивна, поготово узевши у обзир да све земље ЕУ имају своје специфичне пре свега економске односе са истом том Русијом.

Ми ћемо пратити спољну политику ЕУ и пре него што уђемо у њихово чланство, али је велики простор који можемо да искористимо да сачувамо односе и са неким другим земљама.

Спомиње се да ће Србија ући у ЕУ 2020. године. Колико је то вама реално?

То је врло оптимистично, оствариво и реално, јер Србија има капацитете да све потребне процесе заврши у том року. Проблем је што данас, имамо турбуленције које нико није очекивао унутар ЕУ, од светске економске кризе до других међудржавних криза. Тако да од ситуације унутар ЕУ, а не од капацитета Србије зависити да ли је тај датум, 2020. година, реалан или не.

Када сте били у ДС-у бројни лидери су лицитирали са годином када ће Србија ући у ЕУ. Да ли су то била реална предвиђања или само политички маркетинг?

Нико није могао да зна да ће Србија зауставити своје европске интеграције на четири године када је председник владе био Војислав Коштуница. То је оно што је променило агенду Србије у ЕУ и добро је познато колико је тешко вратити се на пут ка ЕУ. С обзиром да сада имамо владу која је апсолутно посвећена европским интеграцијама, мислим да тај рок који је зацртан могу само турбуленције унутар ЕУ да промене, а не то што ће Србија да одустане од својих европских циљева.

Јадранка Јоксимовић: Триван не би могла да ради тај посао

Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за евроинтеграције, у емисији „Један на један”Радио-телевизије Војводине рекла је „да није за то да на месту директора владине Канцеларије за европске интеграције буде политичка личност”.

„Мој суд је да Јелена Триван тај посао не би могла да ради. То нема везе са тим којој политичкој опцији она припада. Моја лична идеја је да то буде неко ко ће све своје време искористити на захтевним задацима”, истакла је министарка Јоксимовић.

Јелена Триван у разговору за „Политику” није желела да коментарише ставове министарке Јоксимовић.

(Д. Спаловић – Политика)