Прочитај ми чланак

Јелена НАТО Милић: Вучић да промени Устав, само север КиМ у саставу Србије

0

На сталне притиске Приштине и једностране одлуке којима је сама дефинисала своју преговарачку позицију и "закуцала" дијалог, Београд, по мишљењу председнице Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелене Милић, треба да одговори одлуком Владе Србије о промени преамбуле Устава, у формулацију: "Четири општине на северу КиМ су саставни део Србије".

– Тиме би Србија ојачала своју позицију. Ми бисмо направили проактиван став, ненасилан. Не бисмо никога провоцирали безбедносно, направили бисмо многућности за више нових опција и актера у новом формату – објаснила је предлог ЦЕАС-а влади Јелена Милић за Тањуг.

Фото: ЈуТјуб

Милић каже да Србија и даље не треба да призна остатак Косова, а да би таквим гестом показала да је спремна на болан компромис.

На тај начин се не негира постојање резолуције СБ УН 1244, као ни Бриселски споразуми, рекла је Милић и додала да ЦЕАС после анализе различитих реакција о корекцији административне линије сада предлаже да Србија да на неки начин „уобличи“ стање на терену.

Како истиче, не ради се о етничкој подели, него о прихватању болне реалности да Србија не контролише остатак Косова, али да контролише север, где су и ресурси, указујући да је „питање граница увек и питање ресурса“.

– Мислим да је руководство земље до сада показало изузетну спремност за тешке кораке. Србија више нема времена за чекање, има добру позицију са Русијом и Кином, важним актерима због резолуције 1244 и јача сарадњу са САД-ом – објаснила је Милић.

Она верује да ће процедура промене преамбуле Устава показати председнику Републике Александру Вучићу и државном руководству да сагледа стварно стање у страначким, али и коалиционим редовима када је реч о подршци компромису и приметила да се „мали број актера“ из владајуће већине бави тим питањем.

Видеће се, каже Милић, и колико српска јавност разуме то питање, међу њима и цивилне организације које, према њеној оцени, не нуде смислену алтернативу изласка из садашњег ћорсокака.

– Они само заговарају наставак Бриселског споразума, а то де факто подразумева признавање Косова, без икаквих смислених користи за Србију, чему се ја противим – рекла је она.

Верујем да ће процедура промене преамбуле Устава показати председнику Републике Александру Вучићу и државном руководству да сагледа стварно стање у страначким, али и коалиционим редовима када је реч о подршци компромису

Кључни бенефит за промену преамбуле Устава, коју ЦЕАС предлаже, Милић види у наставку демократизације друштва и сматра да би таквим потезом „лопта била пребачена у косовско двориште“.

На питање да ли би Србија имала подршку Запада за такву одлуку, Милић одговара да би такво решење помогло и међународној заједници и све што је мирнодопски настројено и што отвара простор за решење не би било дочекано са негирањем.

– На крају крајева, ово је искорак који је болан за Србију, али је можда једини реалан искорак – рекла је Милић, наводећи да би за наставак аранжмана тражила безбедносне и финансијске гаранције САД.

„Безочни коментари опозиције“

На констатацију да би се то у домаћој јавности могло схватити да Србија поново чини неке уступке, док Приштина не чини ништа, Милић каже да су се ових дана такође могли чути „безочни коментари“ из опозиције, али и војних синдиката да се спрема кршење Устава, да се спрема издаја, те поручује да мировни договор и измена Устава нису издаја већ политички процес са демократском процедуром.

– И Харадинај који је врло арогантан каже да је косовска територија зацртана у Уставу, али тај Устав такође може да се измени. Како су Македонци морали да мењају делове Устава да би дошли до Преспанског споразума… Верујем да би у делу опозиције то било коментарисано на различите начине, али нека дођу у парламент и нека кажу своје аргументе и различите сценарије, а не да само буду против нечега – поручила је Милић.

Појашњава да Србија не би затворила врата преговорима и да би наставила са њима о другим условима, али да Косово сада добија „тизер“ и нове околности у смислу „нисмо вас препознали јужно од Ибра“, и да се онда види како ће се даље са том околношћу они носити, јер, како каже, проамерички став нису „заставице“ већ компромис и спремност на заједничке потезе.

Сматра и да јавне реакције нису важне, већ какве би то процесе изазвало, а мишљења је да би се ствари покренуле из садашњег ћорсокака који је, иначе, безбедносно опасан за све.

– Ако је Србија искрена у процесу јачања односа са САД, ако је искрена у европским интеграцијама и ако је тачно да су Кина и Русија пријатељи који ће подржати свако решење које долази из Србије, ја бих пробала са оваквим предлогом пре избора. На крају крајева, та иницијатива може и да пропадне – рекла је Милић.

Упитана да ли је време пре избора добар тренутак, јер је реч о политички храброј, али и ризичној одлуци, Милић сматра да другог пута скоро и да нема, и да јавност Србије, ако не види то као искорак, и не заслужује да иде у процес европских интеграција.

– Једно време сте могли да кажете: нећемо да ставимо све карте на сто, али једног момента неки оквир морате да кажете, а тај оквир може довести до тога да добијемо више него Бриселским споразумом – јасна је Милић.

Она наводи да се после измене преамбуле Устава треба радити на ревидирању стратешких докумената, као што су Национална стратегија о одбрани, Национална стратегија о безбедности и Стратегија спољне политике.

– Србија је тренутно у проблему када је реч о усаглашавању спољне политике са европским политикама, поготово што се тиче Русије, али и због Косова. Ми и даље нисмо отворили поглавље 31. Било би добро да Србија ревидира предлоге стартешких докумената. То био озбиљан сигнал и западним партнерима, да Србија сада жели да ресетује и безбедносну и одбрамбену сарадњу са западом – рекла је она.

ЦЕАС ће нови предлог о промени преамбуле Устава представити наредних дана у свом извештају, а једна од тема којом се та организација бавила јесте и питање: ко се и зашто плаши јачања веза Србије и САД.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!