Прочитај ми чланак

JЕЛЕНА НАТО МИЛИЋ: Прете ми руски људи са реториком као Стаматовић и др Стојковић

0

Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) примио је потписано претеће писмо у којем се наводи да су издајници и спрски изроди и да ће "бити уништени" уколико не напусте Србију.

У писму које је поштом достављено на адресу ЦЕАС наводи се да је намењено свим „издајницима, скотовима и изродима србским“.

Наводе да се у писму користи конзервативна, про-руска и народњачка реторика, праћена теоријом завера о злом Западу који убија Србију, са елементима позива на неуставно насилно деловање и арбитрарност у просуђивању шта је издаја.

Та реторика, примећују, уочљива је, у различитим варијацијама ових ставова, код друштвено политичких актера који не крију своје везе са структурама у Русији попут: Др. Данице Грујичић, оснивачице организације Здрава Србија, Милана Стаматовића, председника групе грађана За здраву Србију која је део Савеза за Србију, Новице Антића председника Војног синдиката Србије и Др. Јоване Стојковић, вође антивакцинашког покрета у Србији.

ЦЕАС је пријавио овај случај полицији која је реаговала брзо и професионално предузевши све потребне радње, те верујемо да ће и други органи за спровођење закона на исти професионални начин реаговати.

ЦЕАС додаје да су једна од организација најчешће изложених претњама, нападима и застрашивањима, као и да је директорка Јелена Милић често предмет говора мржње, претњи и дефамација у медијима и да се нашла и на списку Србомрзаца који је 2014. објавила СНП Наши.

Подсећају и да је Милић, због озбиљних претњи и јавне кампање застрашивања, у марту 2016. године добила полицијску заштиту, коју је отказала у априлу 2016, након што се надлежни органи нису одазвали позивима грађана приликом рушења објеката у Савамали.

ЦЕАС истиче да су од 2016. године поднели више кривичних пријава против НН лица, међу којима је и Војислав Шесељ, због насилничког понашања, угрожавања, расне и друге дискриминације, али да правна судбина тих предмета још није позната.

Санџачком одбору за људска права исте претње

На адресу Санџачког одбора за заштиту људских права у Новом Пазару данас је стигло претеће писмо у којем се уз увреде муслиманима поручује да напусте Србију или ће „бити уништени“.

Писмо је 12. фебруара упућено са исте адресе из Београда са које је упућено и писмо исте претеће садржине Центру за евроатлантске студије (ЦЕАС), а које је, како се наводи, упућено свим „издајницима, скотовима и изродима србским“.

У претећем писму се наводи да је оно намењено „издајницима и изродима србским, преведеним у муџахединску, сатанистичку секту и њиховим господарима и финансијерима, Уједињеним арапским Емиратима, Турској, Саудијској Арабији и осталима“.

Председница Санџачког одбора Семиха Качар казала је како су претећа писма која та организација повремено добија „већ уобичајена ствар“.

„Сигурна сам да је упућено од истих оних који су ових дана претили и познатим београдским невладиним организацијама“, додала је Семиха Качар и запитала се да ли „уопште има сврхе да поднесе кривичну пријаву полицији“.

На полеђини коверте наведено је да је писмо послао „Стефан Лазаревић из Београда“, а наведене је и његова адреса.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!