Прочитај ми чланак

ЈЕДИНО СРС ПОДРЖАВА? Патриотске и грађанске странке против напредњачке Декларације

0

Једина опозициона странка у Скупштини Србије за коју постоји могућност да гласа и подржи заједничку декларацију Србије и Републике Српске о опстанку српског народа, чије је усвајање у оба парламента најављено уочи 15. фебруара, односно Дана државности, јесте Српска радикална странка.

Како су за Данас изјавили представници готово свих партија, које бар формално не чине владајућу већину, без обзира са ког дела политичког спектра долазе, да ли оне националистичке или пак грађанске, Декларација је за њих скретање теме са правих проблема које оптерећују свакодневни живот грађана Србије, односно одраз лажне бриге за националне интересе.

Фото: Србин.инфо

Имајући у виду да је циљ Декларације мобилизација и афекција националистичких осећања, она ипак неће моћи да придобије гласове ни оних странака које тежисте свог политичког програма заснивају на управо таквим поставкама, камоли оних којима национализам у таквом контексту није близак.

Тако Санда Рашковић Ивић, шефица посланичког клуба “За спас Србије – Нова Србија”, истиче за Данас да, иако сматра да је “добро залагати се за опастанак нације”, неће подржати текст Декларације.

– Нисмо још разговарали о Декларацији, јер је нисмо ни видели. Сматрам да је добро залагати се за опстанак нације, али конкретним и конструктивним делима, а не декларацијама. Колико се мени чини, ова служи искључиво за прикупљање политичких поена злоупотребом родољубивих осећања – истиче Рашковић Ивић за наш лист.

Сличног је става и председник њене некадашње странке, у којој је имала лидерску позицију – Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије. Он за наш лист каже да најављена декларација делује као шминка.

– Сачекаћемо да видимо сам текст Декларације али и циљ који се жели постићи. Нажалост, најављена декларација на први поглед више делује као шминка него као озбиљна стратегија очувања српског народа. Уосталом, без озбиљне политике у домену демографије и заштите територијалне целовитости али и промене политичког система – а тога тренутно нема – не може ни бити речи о очувању било чега – истиче Јовановић за Данас.

И Двери, као још једна у низу странака тврдо националистичког става, неће подржати најављени текст декларације владајућих странака.

– Тешко је подржати документ који нико није видео, а још теже подржати власт која је угрозила опстанак нације и државе. Двери су предале неколико скупштинских декларација о српском језику, писму, геноциду над Србима, почасти погинулима за Отаџбину, заштити Срба ван Србије, али је власт све одбила да стави на дневни ред. Ту смо увек за подршку сарадњи Србије и РС, бригу о свим Србима у окружењу и расејању, али не и за учествовање у Вучићевом политичком маркетингу пред изборе и нову патриотску глуму док се спрема потписивање тзв. независности Косова – истиче за Данас Бошко Обрадовић, предсеник Двери.

Вјерица Радета, посланица Српске радикалне странке у Скупштини Србије, међутим, оставља могућност да та партија гласа у Скупштини за Декларацију о опстанку нације. Она у изјави за наш лист каже да када радикали буду видели текст Декларације, разговараће и заузети став на страначким органима.

– Сигурно ћемо, као и увек, урадити оно што је у најбољем интетесу државе и народа. И то може бити један од начина да се заштитимо од разних притисака непријатеља Србије и српског народа који долазе од којекавих чиновника Европске уније – закључује Радета за Данас.

Према речима Александра Стевановића, функционера покрета Доста је било, и Србији и Републици Српској је потребна владавина права уместо оваквих докумената.

– Србији и Српској, ако волимо декларације, потребна је Декларација о опстанку и развоју демократије, владавине права, независних институција, тржишне привреде и интеграције у Запад. Наравно, још је потребнији приљежан рад. У овом тренутку сами себе највише угрожавамо – закључио је Стевановић у изјави за наш лист.

Тамара Трипић, потпредседница Демократске странке, оцењује за Данас да је такав документ “испразна популистичка прича”.

– Декларација је потреба Вучића да скреће пажњу са горућих тема у правцу национализма. Уместо да ради на побољшању животног стандарда, услова за живот и рад, Вучић нуди испразне популистичке приче – истиче Трипић за наш лист.

Ни Либерално демократска партија неће подржати Декларацију о опстанку нације. Како за Данас каже Ђорђо Жујовић, члан Председништва ЛДП, реч о потреби за пумпањем националистичких мишића у региону.

– У њој не видимо ништа друго него потребу за пумпањем мишића националиста у региону. Уместо подршке интегрисању градјана српске националности у друштва у којима живе, у јавност се потура некаква Декларација која треба да оживи идеје које су се већ једном показале као фаталне. Србији је потребан отклон од свих врста национализма, екстремизма и политике конфликата, и зато је и сама најава оваквог документа штетна и не одговара потребама људи у овом тренутку – закључује Жујовић за Данас.

Према писању “Вечерњих новости”, заједничка декларација Србије и Републике Српске о опстанку српског народа биће представљена на Сретење, Дан државности Србије, 15. Фебруара. Текст декларације је наводно усаглашен, остале су да се ураде мање корекције и план је да га уочи Сретења усвоје парламенти у Београду и Бањалуци. Према речима председника РС Милорада Додика тај документ ће се звати Анекс споразума о специјалним и паралелним везама између РС и Србије.

Декларација треба да обухвати право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и неговање српске културе, право на изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.