Прочитај ми чланак

Је л’ то Украјина запретила Србији?

0

Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба рекао је у интервјуу за ББЦ да ће земље које су "злостављале Украјину одговарати након завршетка рата".

Министар је поручио да ће земље које нису подржавале Украјину, као и оне које су се лоше понашале према Украјини током рата, платити цену у будућности. Кулеба је појаснио да мисли на изградњу будућих односа.

„Ко мисли да се неће узети у обзир како су неке земље третирале Украјину у најмрачнијем тренутку њене историје, тај једноставно не зна како дипломатија функционише. Рат је време када морате да направите избор, а сваки избор се памти“, рекао је Кулеба за ББЦ.ЕУ спремна на „самоубиство“?

Кулеба, међутим, није прецизирао на које земље тачно мисли, нити на које њихове поступке. На пример, као неподржавање Украјине могло би се схватити и неувођење санкција Русији које је наметнуо Запад. Ако је и то разлог, онда је Србија свакако на „листи“ украјинског министра спољних послова.

Србија се јесте придружила западним земљама осуђујући напад на територијални интегритет и суверенитет Украјине, што уосталом истиче сваки пут када јој се то спочитава. Међутим, оно што јесте трн у оку ЕУ и САД је одлука да наша земља не уведе санкције Русији и задржи неутралну позицију.

Кулеба је још додао и да је свет требало раније да схвати колико је Украјина „кул“.

„Историјски посматрано, Украјина је била неправедно потцењена. Жао ми је што су били потребни крвопролиће и разоран рат да би свет схватио колико смо кул. Ми ћемо увек бити кул, али само је требало превише времена да се то схвати“, изјавио је Кулеба.