Прочитај ми чланак

ЈАВНО У СЛУЖБИ ПРИВАТНОГ Директори јуре гласове да би сачували фотеље

0

Међу кандидатима за одборнике Скупштине града Бањалука налазе се, између осталих, директорке Центра за социјални рад Вера Сладојевић (ДНС) и Центра за предшколско образовање и васпитање Јелена Куртиновић (СП).

q

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

Међу кандидатима за одборнике Скупштине града Бањалука налазе се, између осталих, директорке Центра за социјални рад Вера Сладојевић (ДНС) и Центра за предшколско образовање и васпитање Јелена Куртиновић (СП).

На листи социјалиста, на високом 5. месту, за одборнички мандат бориће се и Мира Галић, по многима „де факто“ директорка Центра за предшколско васпитање и образовање, али и руководиоци других јавних установа и предузећа.

w

Фото: Горан Шурлан / РАС Србија – Јелена Куртиновић

Директорка Народне и универзитетске бибилиотеке РС, Љиљана Петровић Зечић, кандидаткиња је СНСД, а Ново Грујић, директор градске депоније „Депот“, један од фронтмена кампање ДНС.

e

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија – Љиљана Петровиц Зечић

Док аналитичари упозоравају да њихова кандидатура није законом забрањена, али јесте и политички и морално спорна, политичари у томе не види никакав проблем. Потпредседник ГО ДНС Боран Босанчић признаје да директори који су на позиције дошли као партијски кадрови „имају извесне обавезе према странци“.

– Као препознатљиви у јавности, они могу донети доста гласова. С друге стране, Статутом ДНС је прецизирано да нико од наших кадрова не може обављати упоредо две јавне функције, дакле, не могу бити и директори и одборници. Ако победимо, договорићемо се ко ће заузети коју позицију – каже Босанчић.

r

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија – Ново Грујић

Тврди да кандидовање директора није злоупотреба јавних ресурса.

– Законом је прописано како директор треба да води јавно предузеће или установу, а ко крши закон чини кривично дело злоупотребе положаја, и за то ће одговарати – каже Босанчић.

Политичка аналитичарка мр Тања Топић оцењује да владајући центри моћи, не само у Бањалуци, него и у целој БиХ увек јавне ресурсе користе за предизборне кампање, без обзира на то ко је на листи.

t

Фото: Дејан Божић / РАС Србија – Тања Топић

– Све је постављено наопако, а корен проблема и јесте у томе што се јавна предузећа посматрају као партијски плен и што ни политичари, а ни већина грађана, не види у томе никакав проблем. Кандидатура директора, који су у позицији да, користећи свој утицај на запослене, њихове породице и клијенте, мобилишу велики број гласача, само је последица таквог стања – каже Топићева.

Грујић: У чему је проблем?!

– Ја сам на директорску позицију и дошао зато што је ДНС био међу победницима на изборима, а од избора зависи и да ли ћу остати директор. Напросто, ствари тако функционишу – каже Ново Грујић (ДНС).

Сазнања „ЕуроБлица“ да је ДНС од „својих“ директора тражио да прикупе и до 3.000 гласова како би се одужили за указано поверење, али и „зарадили“ још један директорски мандат, није коментарисао.