Прочитај ми чланак

Јанковић: Вучић можда и не изађе на парламентарне изборе

0

Професор Београдског универзитета у пензији Владета Јанковић оценио је да председник Србије Александар Вучић има "озбиљне разлоге за забринутост", и да га, лично, не би изненадило да Вучић у последњем тренутку одустане од парламентарних избора.

– Да иде само на председничке и београдске изборе, дозвољавајући ризик да изгуби, јер би тако он остао председник и задржао би овај смешни Парламент – казао је Јанковић.

Он је казао да дељење новца пензионерима и младима пред изборе показује колико је Вучић забринут.

– Људи губе поверење у Вучића и сваки грађанин има другачији „окидач“. Некоме је то ситуација са компанијом Рио Тинто, пуштање из затвора оптуженог за шверц кокаина Дарка Шарића и друго – истакао је Јанковић.

Такође је рекао да опозиција треба да искористи у своју корист еколошке проблеме, Рио Тинто, притисак из Америке, из Европске уније.

– Био сам саветник у кабинету 2004/05. године и не знам за било какав споразум са Рио Тинтом. Никад то нисам видео, мислим да је та вест лажна.

Јанковић је истакао да би било добро да опозиција има једног заједничког кандидата, јер би тада шансе за победу на изборима биле веће, а након те победе треба организовати изборе на којима би свака странка представила своје аргументе и идеологију.

– Заветници, Покрет обнове краљевине Југославије, то је лажна опозиција. Права опозиција постоји, и то је ово око Ђиласа, Маринике Тепић, Вука Јеремића, то је групација која има озбиљну шансу – оценио је професор.

Према његовим речима, некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош би био добар кандидат.

– Народ воли војску, он би имао озбиљне шансе и волим да верујем да није сасвим завршено – сматра Јанковић.