Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ: Протесте организовали Сорош, Харадинај и ја

0

Београд -- Лидер ПСГ Саша Јанковић је на писарници МУП предао своје, као и "изјаве признања" 150 људи у којима тврде да су организовали протесте "Против диктатуре".

Јанковић је новинарима испред зграде министарства рекао да је то само први део изјава признања која предају како би зауставили подношење нових пријава прекршајним судовима против младих људи.

До сада су пријаве поднете против двоје студената Факултета драмских уметности Павла Терзића и Гаврила Вучетића, као и против студената Факултета политичких наука Тијане Хегић и Владимира Перића.

„Не постоји за нашег времена власт која је толико презирала, лагала свој народ и која се оволико плашила својих грађана, а посебно младих и образованих људи“, рекао је Јанковић.

Он је истакао да надлежни не могу и да не знају да раде свој посао, па су зато посао урадили уместо њих.

„Сада нема ништа друго, ако по овом поступку треба да идемо у затвор, сви ћемо ићи у затвор“, поручио је Јанковић.

Он је казао да су све изјаве признања написане тако да се могу користити као доказ пред судом.

Упитан шта је написао у свом признању, Јанковић је казао да је признао да је организовао протесте јер је желео поштене и слободне изборе и да је користио своја права на окупљање и изражавање

„Сматрам да председнички избори нису били фер и поштени, признајем да сам протествовао против диктатуре и неправде, признајем да сам се борио против лажи, насиља и криминала, признајем да сам своје достојанство увек бранио и да нисам ћутао пред силом и неправдом, признајем да у свему овоме нисам био сам, признајем да ћу све ово поново радити и призањем да нико нема веће право на ову земљу нити је било ко више воли“, прочитао је Јанковић.

Он је казао да је навео своју адресу, број личне карте и додао: „Организовао сам протесте заједно са Соросем (Џорџ), Рамушем Харадинајем и то сам радио у тајном прислушном центру једне странке“.

Један од студената против кога је поднета пријава Владимир Перић рекао је да жели да поручи министру да нису остали сами.

„Уз нас су грађани, уз нас су млади људи, уз нас су политичке странке и покрети. Изгледа да је министар применио погрешну методологију и ми смо се потрудили да урадимо посао уместо МУП-а и нашли стотинак организатора“, рекао је Перић новинарима.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић после подношења прекршајних пријава против студената Тијане Хегић и Владимира Перића, рекао је да сумња да су те протесте организовали „неки велики“ политичари, који су те људе сада оставили.

„Неки политичари су се ту појавили тобоже да би шетали а онда су се повукли и оставили те људе. То говори о њиховом интегритету“, оценио је министар пре недељу дана.

Док су представници медија чекали лидера Покрета слободних грађана да дође и преда признања, запослени у МУП-у су више пута опомињали новинаре да не снимају зграду и склоне се са улаза, јер би у супротном могли да буду кажњени.

Протести „Против диктатуре“ почели су 3. априла, дан после одржавања председничких избора у Србији.