Прочитај ми чланак

Јанковић: Пре ће ЕУ престати да постоји, него што ће Србија постати њен члан

0

Увек бих рекао да ће пре Европска унија престати да постоји, него што ће Србија постати њен члан, изјавио је ФоНету бивши амбасадор у Лондону и Ватикану Владета Јанковић.

„Прикључење ЕУ је циљ Србије врло дуго, али углавном на вербалном нивоу“, оценио је Јанковић и указао да је илузија приступања ЕУ изгубљена још 2006. године.

Према његовом мишљењу, од тада то постоји као могућност, иде се кроз гестове, поступке, отварање преговарачких поглавља, али је то нереалан пројекат.

Он сматра да је пут до тог циља „несагледиво дуг“, док спољну политику Београда описује као „врлудање, плутање, као чамац којем се мотор угасио, а нема весла и струје га носе“.

„Наравно да ћемо узимати све што нам се даје са Запада и Истока, али неке праве оријентације, нечега што би био стратешки систем и опредељење, у спољној политици Србије нема“, изјавио је Јанковић.

Он је, као озбиљан проблем спољне политике Београда, означио и то „што се персонализовала“, будући да је води само шеф државе Александар Вучић, „који по Уставу та овлашћења нема“.

„Министарство спољних послова Србије је бирократска установа која вегетира, док прави посао обавља Вучић, на начин какав је и у међународним размерама смешан“, тврди Јанковић.

Констатује да Србија „теоретски може бити неутрална“ и подсећа да је Југославија у једном тренутку могла да буде „умиљато јагње“.

„Али, то зависи од односа снага међу великим силама. После пада Берлинског зида и рушења Совјетског Савеза, имали сте монополарни свет, потпуну доминацију САД“, предочио је Јанковић.

Тада су, према његовом уверењу, неутралне могле бити само Швајцарска и традиционално неутралне земље, „које то себи могу да дозволе“.

„Сада, када се Русија подигла, а Кина постала оно што је постала, то је мултиполарни свет и ту је изводљивије сачувати неутралност сваке врсте, а војну посебно“, закључио је Јанковић.