Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ: Ауторски текст Вучића је једна бесрамна оргија радикалског популизма

0

„Ауторски текст Александра Вучића је једна бесрамна, подла и озбиљно опасна оргија радикалског популизма. Као и увек, Вучић се не обазире на право питање, а оно гласи: да ли је лажна елита и инфериоран онај ко поштено одбрани и објави докторат, а права елита и супериоран онај ко фалсификује диплому и докторат украде?

То са протетиком и поготово еугенетиком нема никакве везе“, истиче за Данас књижевник и професор Владета Јанковић, коментаришући ауторски текст председника Србије под називом „Елита и плебс“ објављен јуче у Политици.

(Фото: Јутјуб)

У тексту председник Вучић, између осталог, наводи да за све време којим се бави политиком није видео да неко толико презире и своју земљу и људе који у њој живе као „политички квазиелитисти“ који су прешли „сваку границу политичке пристојности“, те методом која би се могла назвати и фашистичком, деле људе на супериорне и инфериорне. „Запитајте се какве су то громаде када их предводе интелектуалне величине попут Трифуновића, Обрадовића, Ђиласа, јер несумњиво је да ова тројица, приде и Јеремић, имају највеће знање, непоколебљиво поштење и божански морал“, поручује Вучић и додаје и да „ова група“ преко својих истомишљеника – еугениста, попут Велике инквизиције организује прогон и спаљивање на ломачи тобож глупака који им се супротстављају у било чему.

„Нарочито, и што су неписменији и необразованији, то снажније нападају, а посебно сладострашће показују када се обрачунавају са дипломама и њиховим носиоцима, јер, кога брига за знање, диплома је све, форма је најважнија, зато су они елита, а ми остали крезуба стока“, констатује Вучић.

Жарко Требјешанин, професор и психолог, коментаришући Вучићеве наводе, поставља питање: ко прави поделе, ко производи простаклук – власт или „елита“. Додаје да председник у свом тексту „Елита или плебс“ настоји да сажме у кохерентну целину оно што је више пута говорио о „елити“ или „псеудоелити“, што је њему чини се свеједно.

Према речима нашег саговорника основна теза Вучићевог памфлета је да је „елита“ одрођена од народа, необразована, надобудна, похлепна, жељна власти, привилегија и новца, да мрзи и исмева „народ“. Међутим, сматра Требјешанин, иза ове тезе слабо скрива се страшна, готово патолошка мржња према критичарима власти који су образовани, угледни научници, академици, професори, културни прегаоци, уметници, стручњаци.

„Исмевањем и оптуживањем елите да су уображени глупаци и мрзитељи свог народа и државе, подилази се оним необразованим људима који завиде и мрзе школоване људе. А то је демагогија најгоре врсте јер почива на људској злоби и на потреби људи да своју мржњу и агресију искале на некој друштвено стигматизованој, незаштићеној групи. И ево, ауторским текстом председник је лично отворио лов на вештице. Овога пута они који су обележени за одстрел нису људи друге нације или вере, него наши високообразовани, угледни интелектуалци и поштовани стручњаци, уметници“ , наводи саговорник Данаса.

Додаје да уместо што председник напада људе који се боре против самовоље и бахатог понашања власти на свим нивоима, против простаклука, незнања и говора мржње, он би требало да одговори на питање зашто власт преко својих медија, преко таблоида и ријалити програма креира антикултурну атмосферу где се исмевају образовање, култура, уљудност, пристојност, човечност, емпатија, толеранција, а подстичу се крајњи егоизам, похлепа, безобзирност, окрутност, насиље и цинизам.

Требјешанин пита и зашто се, уместо да онај уски просвећени, културни слој људи, звани елита, буде узор и понос, исмева, пљује и разапиње на крст, „а узори постају необразовани, примитивни криминалци, психопате и безобзирни, насилни и бестидни људи“. „У чијим су рукама све полуге власти, ко контролише Пинк, Хепи, Ало, Информер“ итд. – власт или опозиција“, пита Жарко Требјешанин.

Психијатар и посланица опозиције Санда Рашковић Ивић каже за Данас да „Вучићев антибарбарус“ у свакој својој реченици одише мржњом и манипулацијом.

„Председник државе тражи и објашњава разлоге зашто мрзи опозицију, злу, крадљиву, лажљиву, ону која не воли свој народ. Истина, има у опозицији људи који изговарају непримерене речи на рачун Вучићевих бирача из „аутобуса подршке“ и гледалаца ријалитија. То не треба чинити, јер и тај свет је наш рођени народ. Какав такав, наш је. А Вучић је тај који је попут Христа спреман да прими њихове (опозиционе) бруталне ударце. Неко ко води државу би хтео да буде Крлежа, али није му доста, већ би да буде и Христ“, каже Рашковић Ивић и додаје да не треба бити психијатар да се види колико је то опасно.

Саговорница Данаса сматра да председник у свом ауторском тексту поврх свега наставља да дели народ, људе, поистовећујући се са пониженима и увређенима.

„А ја само питам чија деца иду у приватне школе? То, разуме се, није срамота, али је срамота сврставати се такав, моћан и богат, међу сиротињу која једва саставља крај с крајем и другима држати придике да су зли и да мрзе. Срамота је бити председник свих грађана, а хушкати људе једне на друге и подстицати атмосферу грађанског рата. То не ради државник, то ради вођа навијача“ , закључује Санда Рашковић Ивић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић оцењује да ауторски текст Вучића превазилази све што је написано од доласка Српске напредне странке на власт и да се у том тексту на најгори и најгрубљи начин вређају не само политички неистомишљеници него и сви грађани Србије.

„Текст није писао Вучић, мада доста личи на њега, али се види ауторски печат Атлагића, Ристичевића, Мартиновића, Бабића, Д.Ј. Жекса, Д.Ј. Вучићевића, Барбаре са Студија Б и посебно печат Лава Контравизије Пајкића, јер су сви подаци извађени из те опскурне емисије“, оцењује Живковић.

Мариника Тепић, посланица и потпредседница Странке слободе и правде, истиче да је председник Републике поништио правосудни и просветни систем у овој земљи, легитимизујући као прихватљиво и некажњиво фалсификовање докумената, диплома, сваку врсту злоупотребе. Сматра да је председник на овај начин поручио свим генерацијама које желе да се образују да то уопште није важно, јер је за функције и „поштовање“ довољно да буду чланови његове странке.

„Једнако трагично је и што је Вучић поново показао мржњу према грађанима Србије који нису за њега и констатовао да су његови тај плебс, а сви смо сведоци да највиши државни функционери и његово најближе окружење живи по вилама на Дедињу које су и откупили, носи прескупе торбице које је и сам приметио, а деца им се школују у приватним школама за по 60.000 евра годишње, па није јасно на који тачно плебс мисли“, каже Тепићева и додаје да је Вучићев текст додатно опасан јер уноси додатни раздор и поделу међу ионако већ подељеним људима у Србији.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!