Прочитај ми чланак

ЈАКУЊИН, НА РУСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У БЕОГРАДУ, ЗА СРБИН.ИНФО о Русији, Турској и исламистима

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Дијалог и међународна сарадња једини су начин да се остваре мир и безбедност у Европи, речено је у Београду на Међународној конфернецији „Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком“.

Током дводневне конференције у Центру „Сава“ посвећене 70. годишњици конференција у Јалти и Потсдаму и 40. годишњици финалног акта из Хелсинкија, биће разматран развојни пут процеса безбедности у Европи и изазови које ОЕБС и сви фактори мира и сарадње имају у наредном периоду.

Стални представник Русије при ОЕБС-у у претходне четири године Андреј Владимирович Келин оценио је да су споразуми постигнути у Јалти и Постдаму „спасили свет од нових пожара“ и направили добар темељ за миран живот и мултиполарне системе.

„Данас морамо да се угледамо на принципе из Јалте, Потсдама и Хелсинкија и да радимо на нашој узајамној сарадњи која би нам помогла да остваримо безбедност и мир у свету“, рекао је Келин.

Према његовој оцени, очување блоковског начина размишљања, пре свега у економској и социјалној сфери, једностране акције појединих држава, неодговорна политика, допринели су заоштравању и угрожавању безбедности, што се може видети, додао је, на примеру Украјине.

„Талас терора захтева универзалну међународну коалицију која би искључивала двоструке аршине и проналажење заједничких тачака у решавању проблема. Безбедност европског континента може бити остварена само заједничким одлукама“, истакао је Келин.

dodik srbin.info nenad zlatanovic45

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Додик: У време рата ушло 4.500 ратника ислама

Председник Републике Српке Милорад Додик изјавио је да принципе међународног права не може заменити право јачег и да се једностране интервенције и разбијање суверених држава „увек враћају као бумеранг. „Зато свет данас, више него икад, мора да стане и своје тежње и циљеве умери ка миру“, рекао је Додик.

„Свет је на раскрсници и треба се ујединити у настојању да се супротстави тероризму као светској претњи“, изјавио је Додик, додајући да Европа „показује перманентну неспособност да да квалитетне одговоре на изазове“.

Додик је додао да је у БиХ у време рата ушло 4.500 такозваних светих ратника ислама који су „под командом Алије Изетгбеговића вршили најстрашније злочине“, као и да је та структура и данас на власти с његовим сином Бакиром Изетбеговићем и да зато нема поверење да ће се борити против тероризма.

„Исламисти су брзо схватили да је Босна за њихове циљеве идеална земља“, казао је Додик и додао да је БиХ пета по броју ратника Исламске државе и да је у тој земљи регистровано 3.400 „такозваних спавача спремних да по наређењу изведу самостални или удружени терористички акт“.

Председник организације Београдски форум за мир и равноправност и министар спољних послова СР Југославије (1998-2000) Живадин Јовановић изјавио је да ће конференција „упутити апел на дијалог, компромис, споразумевање и мирно решавање свих проблема“, уз тражење решења како после 40 година рада прилагодити и променити ОЕБС да би био делотворнији на плану мира и безбедносне сарадње.

 

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

ЈАКУЊИН ЗА СРБИН.ИНФО

Свима је у свету јасно зашто се руски авиони налазе се у Сирији. Мој отац је био пилот и знам добро како је лако изгубити јонтролу државних граница у ратним дејствима  за време лета. Овај инцидент је тужан догађај и турске оружане снаге добро треба да схвате да Русија  не представља никакву претњу.

Што се тиче Сирије, мислим да је основно зло које се тамо појавило у виду исламистичких екстремиста, подјенако зло како за Русију, Турску и Европу тако и за САД. Ти екстремисти уопште не личе на људе када су у стању да другоме човеку одсеку главу, да терористичком акцијом убију масовно цивиле; и у борби за тим злом све наше  противречности, идеолошке и политичке, треба да гурнемо  далеко, далеко на страну.

Бивши председник Француске Валери Жискар Д’Естен, који се учесницима конференције обратио путем видео-линка, истакао је да су УН без сумње допринеле успостављању мира и правде, али да у најновијој кризи нису у довољној мери консултоване ради решавања проблема.

„Хтео бих да УН буду коришћене у већој мери него што је данас случај“, казао је Д’Естен.

Председик Светског друштвеног форума „Дијалог и цивилизација“ Владимир Иванович Јакуњин изјавио је да је данас пред човечанством изазов наћи начин да се светски поредак мења без ратова, како је је било у досадашњој историји.

„Свет нема алтернативу за решавање конфликата осим дијалога“, казао је Јакуњин.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Тероризам решити уз лидерство УН

На отварању конференције директор Одсека за Паневропску сарадњу Министарства спољних послова Русије Андреј Владимирович Келнин прочитао је писмо Сергеја Лаврова.

За решавање бројних светских изазова, нарочито тероризма, неопходни су заједнички напори утемељени у међународном праву уз лидерску улогу Уједињених нација, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

“Изазови с којима се данас суочавамо, нарочито тероризам, захтевају активирање заједничких напора утемељених у међународном праву и лидерску улогу Уједињених нација“, навео је Лавров у писму.

Русија ће тежити томе да допринесе и да пронађе заједнички пут за решавање проблема и помирење, навео је Лавров у писму нагласивши да се нада да ће значајан напредак бити постигнут на предстојећем састанку министара спољних послова држава чланица ОЕБС-а у Београду.

Приметно је, указао је Лавров, кршење принципа УН у свету, као и слабљење борбе против нацизма, у појединим државама.

Конференцију су организовале руске невладине организације „Центар националне славе“ и Фонд Андреја Првозваног, у сарадњи са српском организацијом „Београдски форум за свет равноправних“ и уз подршку Министарства спољних послова.

Извор: Бета/Танјуг, СРБИН.ИНФО