• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Јакуњин: Мајкл Кирби не зна историју, нека му донесу књиге ако уопште уме да чита
Прочитај ми чланак

Јакуњин: Мајкл Кирби не зна историју, нека му донесу књиге ако уопште уме да чита

0

9RIAN_02205799.LR.ru

 

Председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин оценио је данас у Београду, поводом  питања новинара Србин.инфо да прокоментарише изјаву америчког амбасадора Мајкла Кирбија зашто руски председник Владимир Путин долази у посету Србији, да је он показао непознавање историје Совјетског Савеза и Другог светског рата.

– Он (Кирби) није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге…ако зна да чита – рекао је Јакуњин упитан да прокоментарише да је амерички амбасадор рекао да су Београд у Другом светском рату ослобадјали украјински војници.

Он додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.

– Више пута смо били сведоци како Американци мешају делове света, континенте и то – ко је са ким у контакту – рекао је Јакуњин новинарима у центру „Сава“, где је завршена међународна конференција посвећена Првом светском рату.

Он је додао да „зато не види ништа чудно у (Кирбијевој) изјави да су Београд наводно ослободили украјински војници“.

Амерички амбасадор је у интервјуу „Новостима“ оценио да су односи Србије и САД веома добри, али је поводом најављене посете руског председника Београду, упитао – ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?

– Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу. То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобадјања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије – рекао је Кирби.

Јакуњин, који је и директор Руских железнице, рекао је у вези са руским кредитом српској железници да „руска држава даје кредит и ради са Србима, а да Американци могу да одморе“.

Јакуњин се налази на листи руских званичника којима су Европска унија и САД увеле санкције због улоге Москве у украјинској кризи. Између осталог забрањено им је путовање и располагање имовином у тим државама.

 

(Танјуг, Србин.инфо)