Прочитај ми чланак

ЈАКШИЋ (СРС): Напредњаци у Новом Саду дижу споменик нацистима који су убијали Србе

0

„На списку „невиних“ жртава којима дижу споменик је и име Јаноша Тота, који је са још тројицом мађарских хонведа брутално ликвидирао петорицу браће Јовандића, пред очима њихове мајке Јелене. Страдање браће Јовандић и патња њихове мајке је један од симбола страдања у новосадској Рацији. Ово је изругивање са хиљадама Срба, Јевреја и Рома, који су на најмонструознији начин ликвидирани у злогласној новосадској Рацији, јануара 1942. године.", подсећа Ђурађ Јакшић, председник Одборничке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини Града Новог Сада.

„Српска радикална странка захтева од напредњачке власти у граду да одустане од срамне идеје да се у Новом Саду подигне споменик, наводно, невиним жртвама, које су погубљене после ослобођења Новог Сада 1944. и 1945. године. Овом одлуком се на крајње перфидан начин врши ревизија историјских чињеница и од осведочених и осуђених крвника и џелата, у време окупације за време Другог светског рата, праве жртве!“, изјавио је на конференцији за медије Јакшић.

„Српска радикална странка је мишљења да скандалозна одлука, да се под невине жртве подвуку сарадници окупатора и припадници нацистичке окупаторске војске, представља ругање са антифашистичком и слободарском традицијом Новог Сада и изругивање са хиљадама Срба, Јевреја и Рома, који су на најмонструознији начин ликвидирани у злогласној новосадској Рацији, јануара 1942. године.“

Јакшић је рекао да је ово последњи моменат да се спречи несвакидашњи скандал, јер је Град издвојио преко 1,5 милиона динара за израду овог споменика, као и да данас истиче тендер за одабир аутора и извођача радова.

„Овом скандалу се мора стати на пут свим расположивим средствима. Нема сумње да је и након ослобођења Новог Сада било невиних жртава, у првом реду оних којима је суђено по идеолошком основу и који су били припадници крупног капитала. Међутим, сараднике окупатора, ниже и више официре нацистичке мађарске војске, оне који су вршили ликвидације за време окупације сврставати у невине жртве је прекрајање историје и скандал какав Нови Сад не памти.

Срамна одлука о подизању споменика „невиним“ сарадницима окупатора и осуђеним ратним злочинцима представља скандал без преседана и апсолутно је у супротности са Законом о ратним меморијалима, који је ступио на снагу средином 2018. године. У питању је опасна подвала и подмукла провокација, попут спомен обележја злогласном Аћиф Ефендији у Новом Пазару и споменика Јовану Дамјанићу у Ади.“ – истакао је Јакшић.

Српски радикали истичу да се, на достављеном списку „невиних“ жртава махом крију имена сарадника окупатора, припадника нацистичке мађарске војске и усташе, који су чинили егзекуције невиног становништва за време окупације.

„На списку „невиних“ жртава је и име Јаноша Тота, који је са још тројицом мађарских хонведа брутално ликвидирао петорицу браће Јовандића, пред очима њихове мајке Јелене. Страдање браће Јовандић и патња њихове мајке је један од симбола страдања у новосадској Рацији. Нови Сад не сме да дозволи ревизију непобитних историјских чињеница, чији је крајњи циљ да се од џелата направи жртва. Српска радикална странка захтева од напредњачке власти у граду да моментално обустави поступак изградње овог споменика, јер је то једини начин да спречимо прекрајање историје и сачувамо образ, слободарској и антифашистичкој традицији Новог Сада.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.