Прочитај ми чланак

Јака и моћна Србија је главни геополитички циљ Русије на Балкану!

0

Beograd, Mihail Degtjarov Nikita Bondarev

Михаил Дегтјаров, Заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације, народни посланик (ЛПР) и др Никита Бондарев, Виши научни сарадник РИСИ, за „Србин инфо“ објашњавају тренутно ситуацију у Украјини, али и српско-руске односе.

Михаил Дегтјаров:

У Србији се помно прате догађаји у Украјини. У ком смеру ће се даље развијати украјински конфликт?

– У Украјини нема руске војске, ни руских паравојних јединица, већ постоје Руси, са украјинским пасошем и они који се сматрају Украјинцима, а којима је заједничко да не желе да се подчињавају нелегалној власти у Кијеву. Због тога је референдум једини излаз. И у том правцу све иде.

Сматрамо да ће Доњецка република после референдума објавити своју Народну републику, као и да ће то да уради и народ Луганске области, у Харкову и Одеси пошто је и тамо слично расположење као и у Доњецку.

Људима у овим областима садашње Украјине, није потребна никаква помоћ, они су сами покренули протесте одбијајући да се подчине бандитским властима у Кијеву које сада желе да се оружаним путем обрачунају са њима. То је ратни злочин Кијева и због тога ће садашње пучистичке  снаге  бити осуђене или од стране самих судских власти у Украјини или од међународних и руских судова. Другу судбину неће доживети.

Крим се коначно вратио Русији?

– Био сам десет дана на Криму. Сретао сам се са тамошњим људима. Објашњавао сам им све специфичности руских закона. Нисам агитовао, јер би то било кршење закона, већ сам причао о Русији  и могу да кажем да су ме људи буквално молели да се Крим врати Русији, због чега су ми текле сузе.

На дан референдума сам био посматрач у име руске Думе. Обишао сам 33 пункта и све је било беспрекорно. И када су објављивали резултате,  био сам сведок да је сама изборна комисија била у шоку. 95, 99% је гласало  за независност. Ни ја нисам могао да верујем својим очима. То је било велико одушевљење.

Пред нама је сад огроман посао. Привреда Крима је уништена. Сва земља, болнице, фабрике, јавне зграде, све то припада не народу него шаци украјинских тајкуна. Све су узели од руског, украјинског и татарског народа.  Није било ни једне рубље инвестиције током последњих 20 година. Тако да је пред руском државом тежак посао јер мора да обнови економију, енергетику, пољопривреду, туризам.

У Србији се зна шта хоће Запад од нас – евроатланске интеграције – после којих ће Србија бити нека врста полуколоније. С друге стран, поставља се питање шта Русија жели од Србије?

– Да ви хоћете у Евроазијски савез ми бисмо прихватили Србију. Право вашег народа је да слободно одлучи ком ће се прикључити савезу или да не буде уопште у ниједном савезу. Србија је у потпуности довољна сама себи. Она може да буде неутрална, независна.

Ако Србија затражи да оде у Евроазијски савез ми ћемо јој пружити руку. То није политички већ економски савез. То није заједница или унија где је неко некоме потчињен већ савез равноправних чланова.

putin nikolic207

др Никита Бондарев:

Русија хоће да Србија, братска, православна, словенска држава, буде успешна, просперативна, да буде привредно развијена ослањајући се пре свега на потенцијале својих грађана и свог капитала. Ми желимо да српска држава буде стабилна, јака и моћна – то је наше примарно геополитичко виђење када разматрамо питање Балкана. То ми и тражимо од Србије да буде, то ми желимо за Србију.

Зато желимо да је Србија потпуно независна и суверена над целом територијом своје државе. Сматрам да то може да оствари ако не припада ни ЕУ, ни НАТО пакту.

Ако би у Србији ојачале снаге које би желеле што теснију сарадњу са Русијом и успеле да дођу на власт, како би, по Вама, Москва одговорила на могући захтев Београда да се укључи у Евроазијски савез?

– Прикључење Србије евроазијским процесима је наравно могућ.. Територијална удаљеност Србије не би представљала неку непремостиву препреку. Међутим, мора за почетак да постоји обострана жеља и спремност да се крене том правцу.

(СРБИН:ИНФО – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димиртијевић)