Прочитај ми чланак

ИЗВОЗ СРПСКОГ ОРУЖЈА у УКРАЈИНИ Вучић показао цео документ у вези поменутог извоза

0

Председник Србије Александар Вучић борави je јуче у Новом Саду, где са председницима Северне Македоније Стевом Пендаровским и Словеније Борутом Пахором учествује на четвртом Регионалном форуму младих лидера.

Том прилико Вучић се сврнуо на оптужбе да људи блиски његовој странци продају оружја Украјини и показао документа која наводно сведоче да је у том наводном случају оружје заправо продато фирми „Натан“ из Пољске, да је све урађено по закону, али да је Србија ипак указала на могућност да Натан није крајњи корисник.

Он је рекао да не разуме своје политичке противнике који, у борби против њега, не презају од тога да руше државу Србију, и да, као што је реч у овом случају, од Русије праве непријатеља. Вучић је рекао и да је у послу продаје оружја фирми из Пољске, а не Украјинцима, учествовала и компанија у којој ради бивша дирекорка Крушика, мајка, како је он рекао, лажног узбуњивача Александра Обрадовића.

Он је, на прес конференцији у Новом Саду, рекао да је Мариника Тепић објавила практично заглавље једног документа, чиме сугерише продају српског оружја Украјинцима, док остатак документа, који је показао новинарима, сведочи коме је оружје стварно продато и каква је улога мајке Обрадовића, те да је БИА известила врх државе, а Србија руску службу, о могућности да оружје неће завршити у Пољској.

Вучић је показао и уговор и дозволу које је дало Министарство трговине фирми Техноремонт Петра Црногорца и мајке, како је Вучић рекао, „лажног узбуњивача из Крушика“.

– Србија је урадила све по закону, крањи корисник је Натан, компаније „госпође Маме“ и господина Петра Црногорца, а ми, са основном сумње да ће то неко да реекспортује упознајемо припаднике руске службе – рекао је Вучић.

Мариника Тепић је објавила део документа протокола са састанка у Крушику на којем се наводи „посета представника ИНО партнера из Украјине“.

„Ја сам се ноћас, као и први пут када сам видео поруке наших политичких противника који, из мени непознатог разлога, желе да нанесу огромну политичку штету Србији, запитао докле то може да иде, да ли је могуће да то неки раде?“

Како каже, оптужили су, Ђилас и опозиција из СзС, власт да убија руску децу у Доњецку и Луганску и да држава зарађује паре на томе што продаје „минобацачке гранате Украјини да се бори са руским побуњеницима, како то кажу“. И то , додаје Вучић, раде у тренутку кад нисмо баш у лакој позицији, али су свеједно хтели додатно да отежају својој земљи однос са РФ.

– А онда сте синоћ могли да видите да су показали документ који је требало да докаже кривицу Србије да ми јесмо извозили и да смо нешто крили од јавности и да нисмо дали праву информацију први дан – рекао је Вучић и пред новинарима показао документ који су показали Драган Ђилас и Мариника Тепић.

– Приказали су једну осмину документа, приказали деловодни број и пише – посета представника инопартнера из Украјине. И то је све што се не види. Није нам било тешко да ми те документе пронађемо. То су ти документи, само вам нису приказали садржај документа. Сакрили су две стране документа – рекао је он и показао пред новинарима.

Интересантно је, каже он, да се у том документу каже да је присутан био Виталиј Дементијев а у оквиру Крушика Милан Јеличић, извршни директор за правне и економске послове и Славица Милошевић Грачанин.

– Тражили су толико и толико минобацачких мина калибра 60 мм, у укупној количини од 30.000 комада , крајњи корисник је – знате ли ко – баш онај о ком сам говорио – ‘Натан’ из Пољске. Дакле, долази трговац који преговара за ‘енд јузера’, фирму Натан из Пољске – наводи Вучић.

Ти људи су, како каже, у вези са компанијом Обрадовићеве мајке и Петра Црногорца и компаније МТИ Зорана Дамјановића, лица интересантног безбедносним структурама, који држе и Балкан инфо, како каже, опскурни портал који је, каже, увек усмерен против интереса Србије и српског народа.

– Изненадићете се каква је реакција државе Србије. Фер је да то људи виде – каже он и додаје:

– Ово је коначни резултат разговора са тим из Украјине, то је уготор и дозвола коју даје Министарство трговине, туризма и телекомуникација фирми ‘Техноремонт’ Црногорца, Обрадовићеве маме – показао је он и прочитао садржај захтева за извозну дозволу, са потписима.

– Кажу – са ‘Натан Ко. лтд’, улица Млинарска, Варшава, Пољска, закључили смо посао за извоз 23.500 мина, укупна вредност робе је милион и осам стотина тридесет три хиљаде. Да видите колико је држава била чиста – произвођач робе је Крушик , али Техноремонт – и они урадили све по закону- само говорим о политичком апсекту и лажима наших политичких противника, закључио уговор са продавцем Југоимпорт СДПР. Крајни корисник је ‘Натан’ – навео је он.

Међутим, наше службе, БИА, без обзира на чињеницу да је све чисто као суза, да је Пољска енд усер (апсолутно дозвољен енд усер, никаквих проблема са Пољском немамо, а Пољска није ни са ким у сукобу), да су платили све, послала је, после овог разговора у Крушику, начелнику за безбедност, генералу СВР, са назнаком да немамо формално правни основ и да не можемо са сигурношћу да говоримо да је неко те мине маме лажног узбуњивача, Петра Црногорца, пребацио у Украјину, да немамо сазнања али да имамо основ сумње да је могућ реекспорт у Украјину.

– Обавештавамо обавештајне агенције РФ да имамо сазнања да је тако нешто могуће јер је нама руска служба пријатељска – каже он.

Један од шефова БИА довео је на разговор и власника Техноремонта и каже му – немојте да се играте и да извозите у Украјину и да нарушавате пријатељске односе Србије са РФ о чему постоји службена белешка, каже Вучић.

– Србија је урадила све по закону, по ЈУС , на најбољи могући начин, ништа тамо нисмо извезли, енд усер је Натан из Пољске, са основом сумње да ће то неко да реекспортује обвештавамо припаднике руске службе и упозоравамо оне из Србије који мисле да могу да неког да обману са навођењем енд усера , односно лажног крајњег корисника – казао је он.

Обрадовић нек да све Тужилаштву, па и о мајци

Вучић је истакао да је обавеза Александра Обрадовића из Крушика да све доказе, које наводно има о наводно нелегалној трговини оружјем из те фабрике, што пре преда тужилаштву, али нека да и све што има о својој мајци.

На констатацију новинара да Александар Обрадовић тврди да није изнео све што зна и да има још доказа, као и на питање када ће се са њим срести будући га је позвао, Вучић је рекао да се ради о особи која није узбуњивач и упутио га да преда тужилаштву све доказе.

– Дајте све, и о вама, о госпођи мами. Дајте тужилаштву да похапсимо битанге лоповске које су крале, само да не пронађемо поново вас. Немојте мене да зовете, нисам тужилаштво. Господин и његова мама имају боље друштво него што сам ја – Црногорац и Дамњановић и остали. Не волим често да идем у то друштво, осим ако сам приморан – додао је он.

Указао је да је обавеза Обрадовића, а не жеља и воља да преда све што има и што зна.

– Могао би неко да пита „што кријеш те доказе“. Него понуди ти то тужиоцу. Немој да учествујеш у прикривању кривичног дела. Ссто пре изађи с тим – рекао је он.

– Молим да што пре одговара, а не да ми доносите телефоне на којима читам шта надређени или колеге дају да читате из документа, шта да прескачете и питате. Још чувам тајну шта се чита а шта не. Ако имате нешто обавестите тужиоца – истакао је он.

Вучић је рекао да га моли да што пре да тужилаштву све податке.

Што се тиче питања везаног за оца министра унутаршњих послова Вучић је запитао да ли је кривично дело ако је негде био.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!