Прочитај ми чланак

ИЗВЈЕШТАЈ ЦРНОГОРСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Избори нерегуларни – ДПС крао и куповао гласове

0

Немогуће је да се у држави у истом дану одржавају демократски и слободни избори и реализује план „државног удара“, уз акте тероризма, који би за последицу имао крвопролиће, наведено је у извјештају о изборним нерегуларностима.

ko

Немогуће је да се у држави у истом дану одржавају демократски и слободни избори и реализује план „државног удара“, уз акте тероризма, који би за последицу имао крвопролиће, наведено је у извјештају о изборним нерегуларностима.

Не прејудицирајући (не) истинитост дешавања у вези с припремом државног удара и терористичких аката, очита је била намјера власти да драматичним пласирањем ових информација посредством њој блиских медија, и не чекајући завршетак гласања, оствари парцијалну политичку корист – очување власти преко директног утицаја на слободно изражавање воље бирача, стоји у извјештају о изборним нерегуларностима.

Представници грађанске опозиције доставиће тај документ тужилаштву и релевантним међународним институцијама и организацијама. Тај документ су потписали лидер Демократа Алекса Бечић, предсједник СДП-а Ранко Кривокапић, челник Демоса Миодраг Лекић, предсједник СНП-а Срђан Милић и први човјек Грађанског покрета УРА Жарко Ракчевић.

Извјештај ће данас бити званично представљен, а „Дан“ објављује његове најзанимљивије дјелове.

У извјештају је оцијењено да су структуре власти драматичним пласирањем информација о „државном удару утицале да неколико процената бирача одустане од коришћења бирачког права. Режим је, како се указује, тиме успио да веже за себе неопредијељене бираче, као и оне бираче који су били спремни да на овим изборима први пут гласају за опозицију.

hu

Чињеница је да је тенденција излазности бирача за првих осам сати изборног дана била за 7,8 процентних поена већа од излазности на парламентарним изборима 2012.године, да би у посљедњих пет сати изборног дана знатно опала и у коначном износила 73,4 одсто, а тенденција излазности до 15 часова наговјештавала је укупну излазност од преко 77 одсто.

Очигледна је веза између медијског спиновања дешавања у току изборног дана и драстичног пада тренда излазности бирача у последњим сатима изборног дана за четири-пет процентних поена – констатовано је у извјештају.

Такође, како се даље наводи, укидање могућности коришћења мобилних апликација Вајбер и Вотсап током изборног дана директни је атак на уставна права и слободе грађана, мотивисан ускостраначким интересом владајуће партије да онемогући пријављивање и објављивање бројних примјера нерегуларности којима је обиловао изборни дан.

– Наведени акт представља примјер заробљености институција државе од стране партијских кадрова ДПС-а и показује веома висок ниво сервилности и спремност челника тих органа да и по цијену гажења закона и људских права слушају наређења партијских шефова, указано је у извјештају грађанске опозиције.

Аутори извјештаја подсјећају да је у бирачком списку у односу на претходне изборе промијењено бирачко мјесто за гласање за 121.176 бирача, односно 22,9 одсто укупног броја уписаних бирача, од којих више десетина хиљада није ни обавијештено о тој чињеници.

– Озбиљно забрињавају подаци да је од 2003.године до сада бирачки списак повећан за преко 70.000 бирача, а у том истом временском периоду, по званичним статистичким исказима, број грађана је повећан са 620.145 на 625.000, односно за око 5.000. Забрињава чињеница да надлежни игноришу обавезе прописане Законом о регистрима пребивалишта и боравишта и не воде регистре црногорских држављана са пребивалиштем у Црној Гори и боравком у другој држави, нити регистар одјаве пребивалишта црногорских држављана који су се одселили у другу државу.

Последица овакве незаконитости је да није могуће провјерити законитост уписа у бирачки списак за лица која већ годинама, па и деценијама, не живе у Црној Гори, нити се зна која су то лица, наглашено је у извјештају.

lp

Како су истакли, у исто вријеме документовано се доказује да је ДПС плаћао долазак на гласање великом броју грађана који су допутовали из иностранства.

Дубока политичка криза, нарасле тензије међу представницима опозиције и власти, те јак политички утицај ДПС-а, довео је до политички мотивисаног и незаконитог поступања Државне изборне комисије, као и нетранспарентности у њеном раду, који су обиљежили и вербални, па чак и физички обрачуни.

Комисија није обезбиједила законито спровођење изборног процеса и јединствену примјену закона. Изборе су пратиле бројне незаконитости и нерегуларности, које су имале пресудан негативан утицај на коначне резултате опозиције на овим изборима.

Случај „Дневник мапа пута“ ДПС-а из Гусиња, куповина гласова, злоупотребе државних ресурса, недозвољеци притисак активиста ДПС-а на бираче у близини бирачких мјеста и куповина личних карата докази су притиска на слободну вољу бирача и изборних злоупотреба и јасно указују да су избори 16.октобра били неслободни, недемократски и непоштени, оцијењено је у извјештају.

Указано је да је и ове изборе пратио проблем куповине личних карата од стране активиста ДПС-а, а у односу на бројне наводе изостало је ефикасно поступање тужилаштва и полиције према починиоцима тих кривичних дјела. Из опозиције подсјећају да је слиједом информација о куповини личних карата лице запослено у МАНС-у 13.октобра обавило телефонски разговор са лицем за које је постојала информација да врши куповину личних карата за потребе ДПС-а.

Као драстичан примјер кршења законом утврђене изборне процедуре наводи се и гласање на два бирачка мјеста у ЗИКС-у.