Прочитај ми чланак

ИЗВЕШТАВАЊЕ ПО СНС ДИКТАТУ: Ево како изгледају наредбе медијима из „централе“

0

Оно што гледаоци различитих телевизија које имају исти садржај у информативним емисијама већ дуго претпостављају – да одређене личности таргетирају и истоветно извештавају по нечијем налогу, први пут је и званично потврђено – Јужне вести дошле су до мејлова који стижу на адресе више локалних медија у Србији.

Различити медији, али исти власник. Из мејлова послатих свим телевизијама које су у власништву Радоице Милосављевића, које су Јужне вести добиле из једног, а аутентичност потврдиле из више извора, под називом “УРГЕНТНО!”, уредништво тих телевизија обавештава се да без обзира на друге садржаје, у наредна три дана у ударним терминима буду само три теме.

Извор Јужних вести тврди, а редакцији су прослеђени и бројни други мејлови са упутствима, да ово није први пут, али да су раније та упутства била другачија – преносити церемоније на којима се појављује председник Србије Александар Вучић и директно преносити његове конференције за новинаре и сва обраћања јавности.

Међутим, наш извор објашњава да се тек сада и локални медији активно укључују у “обрачун са неистомишљеницима и политичким противницима власти”.

Новинарка Тамара Скрозза каже да није изненађена, јер је и до сада било јасно да координисаност медијских хајки није случајна.

Ова наредба само је доказ да се иза свих тих прогона крије један „мастермајнд“, један „диригент“ који пажљиво управља деловима тог система – брине се чиме ће почињати вести, каквим ће сликама бити „покриване“ и шта им је најважнија порука – каже Скрозза.

На адресе локалних телевизија, како се види у мејловима, најчешће стиже обавештење да је обавезно емитовати емисију “Контравизија” и тражи се повратна информација о терминима, као и потврде да је емисија емитована.

У јуче прослеђеном упутству, међутим, поред три теме и текста који морају да емитују, послата је напомена о још једној обавези.

Напомена: Сутра (23. 1. 2019.) да се сви укључе у конференцију за новинаре Српског телеграфа, која почиње у 10:30 х – написано је великим словима.

Нешто после 10:30 програм више локалних ТВ станица опет је изгледао исто.

Скрозза: Сви ћемо се стидети

Исто су јуче изгледали и прилози који су емитовани у информативним емисијама више телевизија са националном фреквенцијом. Јужне вести немају сазнања да ли је и њима прослеђено овакво упутство, али су прилози о три поменуте теме били, сведоче они који су пратили, идентични и као да јесу прављени по овим инструкцијама.

Овакве ствари раде се током ратова (па је и за време бомбардовања 1999. постојао списак речи које би требало користити што чешће), као и за време диктатуре, па је веома добро да коначно имамо и доказ у чему заправо живимо. Но, ми смо то све знали, или бар наслућивали – каже Скрозза.

Новинарка Тамара Скрозза такође тврди да је ово упутство којег ће се једног дана стидети не само они који су га послали и они који су га послушали, већ сви ми који смо живели у времену у којем је овако нешто постало могуће.

Тајни пошиљалац?

Сами мејлови којима Јужне вести располажу као налогодавца не идентификују ни власт ни странку на власти – СНС, а уредници локалних телевизија које смо контактирали званично о овој теми не желе да говоре, нити да одговоре на питање ко је Никола Сиљановић или Шиљановић, потписан као пошиљалац. Новинари своја незванична сазнања о пошиљаоцу засада нису успели да званично потврде.

Познаваоци прилика као везу са Српском напредном странком, ипак, препознају власника телевизија којима је мејл послат Радоицу Милосављевића, блиског садашњем директору БИА-а и функционеру СНС-а Братиславу Гашићу.

О њему се извештавало и када је за 3 године купио 8 медија, а на питања о пореклу 280 хиљада потрошених евра, државни органи нису одговорили.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!