Прочитај ми чланак

ИЗВЕШТАЈ ЕК О СРБИЈИ Напредак у владавини права и односима са Косовом кључни за…

0

У извештају о европским реформама у Србији у 2018. години Европска комисија је нагласила да су "напредак у владавини права и средјивање односа с Косовом од битне важности и наставиће да одредјују даљи ритам преговора о чланству" Србије у ЕУ.

У сажетку Извештаја о напретку Србије, у који је агенција Бета имала увид, подвлачи се да је „нужно да Србија знатно убрза ритам реформи у области владавине закона“.

То је, како се наводи, „посебно важно кад је реч о независности правосудја, борби против корупције, слободи медија, као и решавању случајева ратних злочина и организованог криминала у самој земљи, ако Србија жели да одржи свеукупну равнотежу у својим преговорима о чланству с ЕУ“.

Србија је, оцењује ЕК, „у дијалогу с Приштином, уз посредовање ЕУ, у целини остала ангажована упркос уводјењу царина од Косова“.

Али додаје да је „нужно да Србија учини даље суштинске напоре и допринесе, посебно кад су у питању њени медјународни односи, стварању повољних услова за закључење свеобухватног правно обавезујућег споразума с Косовом“.

„Тај споразум је хитан и од битне важности да Србија и Косово могу да иду напред својим одговарајућим европским путевима“, навела је Европска комисија.

У извештају се предочава да је „политичка позорница Србије све више обележена поделом и смањивањем простора за различита политичка мишљења“.

ЕК наглашава да је отуд „хитно потребно да се створи више простора за истинску расправу измедју партија, како би био оснажен широки проевропски консензус, што је од животне важности за напредак на путу ка ЕУ“.

Такодје се наводи да „више опозиционих странака од марта 2019. бојкотује парламент“ и указује на то да су „поступци владајуће коалиције довели до погоршавања расправе о законима и закључцима, што је подрило увид парламента у рад извршне власти“.

ЕК истиче и да антивладини протести трају од децембра прошле године због напада на једног опозиционог лидера.

И додаје да је, „иако није било напретка у слободи изражавања, нацрт нове владине медијске стратегије израдјен на транспарентан начин и уз учешће свих страна“, и да сад „треба хитно да буде усвојена и спроведена, имајући у виду озбиљне изазове на том пољу“.

У извештају се каже да су „економске реформе дале неке резултате, посебно у маркоекономској стабилизацији“, да су „цене зауздане и прилике на тржишту радне снаге побољшане“.

„Медјутим, кључне структурне реформе јавне управе, пореских власти и државних предузећа споро су напредовале, а приватни сектор трпи лоше последице мањкаве владавине закона и лоше примене правила о поштеној конкуренцији“.

Европска комисија је данас објавила годишњи пакет извештаја о проширењу, који утврдјује напредак који су учиниле земље у процесу европских интеграција. Ради се о најважнијем документу за земље Западног Балкана и Турску, у којем се утврдјује чињенично стање у свакој земљи и оцењује напредак, али и недостаци у испуњавању критеријума у интеграцијском процесу.