Прочитај ми чланак

Извадићемо наш нож из леђа СРБ, учинићу све да се повуче признање лажне државе КиМ

0

Немам право на страх нити да се повучем пред очигледним плановима ликвидације - каже први човек Демократског фронта

УКОЛИКО бих био у прилици да вршим власт, учинио бих све да Црна Гора спере тамну мрљу са образа и повуче одлуку о признавању лажне државе Косово – терористичке творевине. Митрополит Амфилохије је најпозванији да буде на челу литија, а спекулације да он преговора са Милом Ђукановићем о преузимању некакве црногорске цркве, долазе од агената државне безбедности.

Foto: Printscreen Prva

Овако, за „Новости“, у време када је Црна Гора дубоко подељења, говори један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић. О информацијама да се на њега спрема атентат и да је за ликвидацију новац, наводно, дат Албанцу Фљориму Ејупију, каже:

– Немам право на страх нити да се повучем пред очигледним плановима ликвидације. Сумње ко су могући политички налогодавци поверио сам браћи и они ће, у случају атака, имати обавезу да се освете по старом обичају – глава за главу. Као што су се и наши ђедови за убијеног братственика осветили Турцима у Скадру.

о Да ли актуелну поделу Ђукановић користи за хомогенизовање свог бирачког тела, стварајући атмосферу као пред референдум за отцепљење?

– Он пред сваке изборе креира атмосферу угрожености црногорске независности у којој таргетира „спољне“ и „унутрашње“ непријатеље и потенцира сопствену првопозваност да брани државу, нападнуту само од њега и шачице криминализованих сарадника. У тој сулудој „одбрани“ не бира средства за обрачун, што је синдром параноичног диктатора, који не верује ни сопственој сенци, и спреман је да због власти, Црну Гору уведе у сукобе несагледивих последица.

о У литијама против спорног закона има и гласача власти. Може ли их та енергија натерати да ускрате подршку Ђукановићу?

– Режимски сатрапи су безуспешно претили гласачима да не могу бити верници СПЦ и подржавати ДПС. Не треба да чуди што Ђукановић планира формирање партијске цркве, јер се у очима својих екстремних подржавалаца већ позиционирао као фараон. Преко 30 одсто гласача ДПС не подржава закон и на изборима неће гласати за њих, посебно након прогона свештенства и верника.

о Да ли је добро или лоше што на челу литија нема политичара?

– Митрополит Амфилохије са владикама три епархије је најпозванији да буде предводник, а моја обавеза је да саслужујем у борби. На Тројчинданском сабору заклели смо се да ћемо животима бранити светиње. Хапшење владике Јоаникија и свештенства додатно је оснажило нашу саборност. Не занимају ме ордени ни слава овенчана фразама, животом сам сведочио борбу за одбрану СПЦ, не као политичар, него као верник. Потпуно је свеједно ко је започео отпор, а ко га предводи, важно је да очувамо духовно исходиште.

о Чују се и спекулације да би митрополит Амфилохије, у договору са Ђукановићем, могао да стане на чело цркве православних Црногораца…

– Тзв. ЦПЦ је формирана у станици милиције на Цетињу, и у својој фарсичности се трагикомично батрга скоро две деценије, непризната и проклета од свих помесних цркава. Спекулације се појачавају како би покушали да откажу литије и лажима о наводном сукобу са владиком Јоаникијем ослабе позицију СПЦ. За вернике не постоје дилеме, наш поглавар је патријарх Иринеј, а Митрополија црногорско-приморска један од темеља СПЦ, који морамо одбранити.

о У Скупштини сте безброј пута узвикнули „Косово је Србија“. Да ли би ваш први потез, ако победите, био повлачење признавања?

– Признавање тзв. Косова је најсрамнија одлука у историји Црне Горе, којој се противи 85 одсто грађана. Ако су признавања повукле Папуа Нова Гвинеја, Маури или Каледонија, ваљда имамо већу одговорност, да из леђа рањеног брата извадимо наш нож, ако већ не желимо да га бранимо заборављајући да смо браћа.

ПОХВАЛЕ ЗА ТРАМПА

* ДА ли вам је јасно да власт може опозицију због српских тробојки и литија, Западу да представи као ретроградну снагу супротну грађанском друштву?

– Можда ће некима звучати чудно, али желим да похвалим председника Трампа и администрацију, јер су извршили кључни притисак на режим да представници СПЦ буду ослобођени. Са Западом и Истоком желимо партнерство. Нико не планира да укине црногорску независност, изазива сукобе… Црна Гора је наша колико и њихова. Али, градити будућност на антисрпству и прогону је неприхватљиво. Тробојка има историјско и уставно утемељење и не може бити опасност. Залагаћу се за референдум како би сви слободно исказали став коју химну и заставу доживљавају као своју.