Прочитај ми чланак

ИЗЈАВА ЗА ХАПШЕЊЕ Вучић: Гледамо да изгубимо најмање што морамо на Косову

0

Председник Вучић о борби за српске интересе на КиМ, притисцима на Београд,парламентарним изборима, опозицији, економском расту: Пред нама је шест месеци или годину дана тешке политичке борбе

НИЈЕ суштина моја политичка судбина по питању Косова, како то мисли опозиција, суштина су наши национални и државни интереси на Косову и судбина нашег народа – поручио је јуче председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, за Прву ТВ, указао на то да, нажалост, у Србији не може да се постигне консензус.

– Неки чекају да се Вучић саплете око Косова као да су оставили у аманет златну уштеђевину. Чекамо да се склони Косово као терет, па ћемо ми да га склонимо – сажео је Вучић став опозиције, и напоменуо да као да је реч о дневнополитичком питању, а не националном и државном интересу.

Вучић је указао на то да је јуче, после дуго времена, слушао изборне блокове политичких противника, да чује шта мисле по питању КиМ, а да је чуо о краљевима, паук-возилима…

– Наш посао је да будемо озбиљни и одговорни, да народ не лажемо и да се чврсто и снажно боримо за наше интересе на КиМ. Борили смо се у немогућим условима – нагласио је он, подсетивши на околности које су постојале од Прве призренске лиге, па до једностраног проглашења независности.

ПОЗДРАВЉАМ УКИДАЊЕ МЕРА

ОДЛУКУ Приштине да укине мере реципроцитета и све забране трговине са Београдом председник Вучић јуче је поздравио. Он је рекао да верује како се може успоставити добар пословни однос Срба и Албанаца, од којег сви могу да имају користи. Он је за Тачијеву „идеју“ о припајању Прешева, Бујановца и Медвеђе рекао да је просто смешна и да не жели ни да је коментарише.
Председник Србије је рекао да је пред нама од шест месеци до годину дана тешке политичке борбе, да очекује велике притиске, јер се мора имати на уму да је Косово чедо Запада:

– Приштина је послала безброј негативних порука, бесмислене ствари су направили, али они су њихово чедо. Они су у колевку ставили Косово, подизали га, па је дете мало поодрасло, почело да чини несташлуке. Нису Албанци створили ентитет већ Американци, Немци и остали.

Што се тиче решења по примеру две Немачке, Вучић је казао да када се неки обрадују због тога, не разумеју шта то значи.

– Они кажу – Косово у садашњим границама, границама непроменљивим према Србији. Зато нисам разумео радост неких – констатовао је председник, додајући да често волимо нешто наивно да тумачимо.

Председник је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах после избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

– Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за решавање питање КиМ – рекао је Вучић, и додао: – За нас ту нема срећног решења.

Он је навео да је свестан тога да Срби то не воле да чују, али да лагањем и варањем људи не би ништа могло да се постигне, јер је његов посао да говори истину и да ради у интересу државе и народа. Вучић је додао да су њему од сопствене политичке судбине важнији решење за Косово, положај српског народа, као и напредак целе Србије:

– Што се рушења тиче, најмањи је проблем да срушите мене, до сада сте рушили земљу, па вам није пошло за руком. Мене да рушите је лако, али Србију коју градимо нико неће моћи да сруши.

Вучић је нагласио и да ће, уколико сачувамо мир и стабилност, српска економија расти најбрже у Европи, а просечна плата до 2025. бити 900 евра.

На констатацију новинара да многи људи у такве прогнозе не верују, Вучић каже да су код неких политички разлози у питању и да критикују сваки каменчић на ауто-путу:

– Напредак осећају сви, виде веће плате у новчанику, минималну зараду смо за само седам година подигли са 15.000 на 30.000 динара. То је велики помак у животном стандард за људе, али наравно да није довољно.

ЗВАЋУ ЂУКАНОВИЋА ДА ДОЂЕ

– СПРЕМАН сам увек да разговарам са председником Црне Горе како би се решили проблеми у односима две земље и да га позовем у посету Србији после избора – најавио је јуче Вучић.

Он је нагласио да је са Милом Ђукановићем последњи пут отворено разговарао у Јерусалиму, о проблемима српског народа и СПЦ, и да се по том питању нису сагласили. Додао је да и у Србији има оних којима је криво што је стао на страну СПЦ, али је то страна права и правде и српскога народа, о којима је дужан да брине.

ПРОМЕНЕ У ВЛАДИ, БОЈКОТ ЋЕ ПРОПАСТИ

ЗАЛАГАЋУ се за велике промене у Влади и странци, најавио је лидер СНС, и указао да о томе заједно одлучују у странци.

– Долази до замора људи после осам, после пет година. Сви размишљају како ће да иду напред, а нико не размишља да морамо и неким младима да дамо место.

Вучић је нагласио да поштује све што је урадила Ана Брнабић, да је у људском смислу много заволео јер је показала велику борбеност и љубав према Србији:

– Али, то кога волим нема везе са одлуком ко ће бити премијер. О томе ћемо разговарати када се избори заврше.

Он је оценио да је излазак политичких странака на изборе добар за демократију и за Србију и додао да је подршка партијама које ће их бојкотовати на рекордно минималном нивоу, а да ће бити још нижа. Вучић је рекао и да очекује да грађани изађу на изборе и да ће излазност бити већа него раније.