Прочитај ми чланак

Изетбеговићи су Живковићи?

0

bakir-izetbegovic-IZETBEGOVIĆ PRIZIVA TURKE

Бакир Изетбеговић је пореклом из Смедерева а његови преци су се презивали Живковић?!

Изетбеговићи су у 18. и 19. веку били позната беговска породица у Београду, а даљим пореклом су из Смедерева и презивали су се Јахић, од Јахија – што на српском значи Живковић.

По бекству из Србије променили су презиме у Изетбеговић.

У прилог тврдњи да и Бакир Изетбеговић добро зна од кога потиче иде и чињеница да његов отац Алија никада није крио српске корене, а у неким његовим личним документима, које је својеручно попуњавао, стоји да је „Србин исламске вероисповести“.

Исотричар из Сјенице, Салих Селимовић, који је велики део радног века посветио истраживању корена муслиманског становништва на подручју Санџака, сматра да бошњачки члан председништва БиХ покушава да побегне од српског порекла.

– Бакир Изетбеговић ме је посебно инетересовао с обзиром на нека његова радикална иступања. Сматрам да многе његове изјаве имају политичке разлоге како би хомогенизовао муслиманску масу у тежњи за централизованом Босном. Међутим, опште је познато да су његов отац, Алија, и Слободан Милошевић својевремено приликом разговора спомињали Изетбеговићево београдско порекло. Алија је био образован човек и није био присталица бошњаштва иако је био велики муслиман, али је као политичар то прихватио – објаснио је Селимовић за „Наше новине“.

(Ало.рс)