Прочитај ми чланак

Изетбеговић: Србија је итекако учествовала у геноциду над „Бошњацима“

0
Фото: Фонет

Фото: Фонет

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је да очекује да премијер Александар Вучић дâ допринос помирењу у региону, уз оцену да не би требало да даје никакве изјаве у Сребреници.

„Мождa је у овом часу најбоље ћутати о томе свему, поклонити се жртвама и не давати никакве изјаве. А онда потрудити се учинити нешто, одужити се на неки начин за злочин у којем је итекако учествовала Србија“, изјавио је Изетбеговић новинарима у Сарајеву, где је стигла колона са 136 ковчега са посмртним остацима жртава из Сребренице.

Према његовој оцени, процес помирења је заустављен „ових дана, везано за Сребреницу, хапшење Насера Орића и одбијање резолуције“, преноси Фонет.

„Али, надам се да кад то прође да ћемо кренути са оним што је овом региону најпотребније — помирењем, у којем очекујем да ће Вучић дати свој допринос“, изјавио је Изетбеговић.

Он је рекао да геноцид у Сребреници није урађен у афекту, већ систематски. Трајао је данима, учествовало је стотине људи, у геноциду који је трајао до задњег човека, из којег су преживели само они који су успели да се извуку, рекао је Изетбеговић.

Он је додао и да „не може да појми“ спремност за то и да се данас то негира и спремност велесила да помогну да се таква ствар негира, јер у резолуцији која је јуче ветом одбијена, није прозван ниједан народ, ниједна држава, већ само геноцид.

 

Спутњик