Прочитај ми чланак

Изетбеговић: ЕУ је од БиХ направила инвалида

0

Bakir-Izetbegovic

Сарајево — Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оптужио је међународну заједницу, пре свега Европу, да је од БиХ направила “инвалида у лудачкој кошуљи”.

„“И то су учинили међународна заједница, Европљани. Прво због наметнутог ембарга, када су нечињење и непомагање решавали слањем хуманитарне помоћи. Перући на тај начин савест. А након тога уследио је и Дејтон, чиме је инвалидизиран државни апарат БиХ”“, рекао је Изетбеговић, пренели су сарајевски медији.

Након свега тога, подсетио је, казали су да су врата Европске уније за БиХ отворена, али да ту земљу и даље упорно дррже напољу.

„“Тог инвалида у чијем су рањавању они учествовали држе напољу. Па нека нас пусте у просторију. Па нека тог инвалида пусте да седне. Да седне с њима заједно. Па да кренемо у преговоре. Мислим да овај предуслов Сејдић-Финци треба да буде претворен у један од услова, у један од преговарачких поглавља. И да треба испоштовати оно што јесте Босна и Херцеговина. Што је њен дух, што је њена супстанца. А БиХ је била сасвим сигурно претеча уједињене Европе”“, рекао је Изетбеговић.

Он је међународну заједницу оптужио да је допустила да се, како је рекао, мултиетничко тквио БиХ у рату растура и разара.

““На њихове очи. Ту имају неки дуг према нама. Бирокате то сигурно неће урадити”“, рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре поводом покретања иницијативе за прикупљање миллион потписа који би БиХ увели у ЕУ.

 

(Танјуг)