Прочитај ми чланак

Издајник Вучић: Идемо силовитије у ЕУ, иако то народ неће! Путин нам прави проблем

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на дугонајављиваног и дугоишчекиваној конференцији за медије да, да ће Србија у будућности бити снажније на европском путу.

„Упркос томе што је то непопуларно у Србији, и што према последњих истраживањима која су недвосмислена, први пут имамо јасну већину грађана који су против уласка Србије у ЕУ, није наш посао да подилазимо јавном мњењу, наше је да га чујемо и разумемо, али да радимо шта је најбоље за државу“, рекао је Вучић у обраћању у Председништву Србије.

Вучић је додао да је то његова порука и да томе има више разлога.

„Трговинска размена са ЕУ је 60,2%, односно 30,8 милијарди укупно. Са једном земљом прелазимо 13% укупне робне размене, а то је Немачка. Готово 300.000 људи је запослено у компанијама или центрима који припадају члановима ЕУ. Највећи део инвестиција долази из ЕУ, прошле године 1,84 милијарде еврра на годишњем нивоу, што је више него што су имале многе земље из ЕУ које се граниче са Србијом“, рекао је Вучић.

Истакао је да разуме да су људи љути јер ЕУ виде као некога ко на нас врши притисак у погледу КиМ, као и санкција Русији, и „понекад не желимо да видимо шта је то што радимо са ЕУ“.

„Нама вест о изградњи брзе пруге Београд-Ниш траје један дан, иако нам решава вишедеценијске проблеме, иако то радимо заједно са ЕУ“, рекао је и додао да постоји и нешто што је тачно, а то је да се често суочавамо са стварима које нису праведне.

„Зато желим да укажем на једну ствар – то што је праведно је веома важно, али у међународним односима не постоји љубав, а плашим се да кажем да правда постоји још мање, и морамо да водимо рачуна о нашим интересима, нашој будућности и будућности наше деце“, подвукао је он додајући да ће Србија наставити реформе.

„Моја је порука да се Србија налази данас на европском путу, да ћемо снажније ићи тим путем и борити се за место Србије у оквиру породице европских народа“, нагласио је председник Србије.

О Косову и Метохији

„Обавили смо важне разговоре са представницима запада и покушали са предсавницима Приштине. Ми од када је на власти Аљбин Курти имамо за 50 одсто повећан број напада на Србе. На то нико готово није реаговао. Суочени смо са свакодневним кршењем међународног јавног права, брисањем резолувције 1244, лицемерном понашању дела западног света“, рекао је Вучић.

Како је казао – дијалог са Приштином готово да не постоји.

„М смо му приступили озбиљно али господа из Приштине не желе дијалог. До бесмисла, све су одбили. Цела политика се свела на то да би много да глуме Зеленског и многи би славу и да глуме жртве а да им нико ништа не ради“, рекао је.

Подсетимо, Вучићево обраћање првобитно је било заказано за прошли петак, али је одложено за данас.

Председник Србије је претходних дана боравио у посети Немачкој, где се први пут сусрео с немачким канцеларом Олафом Шолцем. Вучић је у Берлину разговарао и министарком спољних послова Аналеном Бербок, а у четвртак у Београду састао се и са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт.

О Путиновој изјави у вези Косова

Он је рекао и да је наша ситуација промењена на лошије после изјава председника Руске Федерације Владимира Путина, због, како је рекао, „не јер је имао намеру да наштети Србију, већ је косовско-метохијско питање поставио на другачији начин, у заштиту руских интереса“.

„Наша позиција је тежа и захваљујући рекацији међународне заједнице“, казао је.

Владимир Путин Фото:Спутник/Владимир Астапковицх/Кремлин виа РЕУТЕРС
Вучић је цитирао Путинову изјаву из разговора са генерланим секретаром УН Антониом Гутерешом од 26. априла, а која се тиче и одлуке Међународног суда правде, па навео:

„Зашто сам ово прочитао. Путин је желећи да заштити руске интересе нашао правни основ за упад у Украјину, политичко правни основ који штити одлукама МСП и који се служи правно политичким преседанима који су учиниле западне земље на територији СР Југославије и Србије“.

Он је затим цитирао одлуку Међународног суда правде која се тиче Косова и Метохије.