Прочитај ми чланак

ИЗДАЈАМА НЕМА КРАЈА: Вучић подржао да Наташа Кандић и РЕКОМ утврђују ко је ратни злочинац! (ВИДЕО)

0

vučić kandic
Влада Србије подржаће формирање регионалне комисије која би установила број жртава ратова на простору бивше Југославије, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић после састанка са представницима Коалиције за РЕКОМ, заговарачима иницијативе за оснивање регионалне комисије за утврђивање чињеница о ратним злочинима у ратовима на територији бивше Југославије.

Премијер је истакао да је утврђивање броја жртава неопходно како би дошло до националног помирења у региону Западног Балкана, казао је Вучић, а преноси владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

„Оснивање РЕКОМ у интересу је свих пост-југословенских друштава, жртава, политика, и понајвише у интересу будућих генерација. РЕКОМ има потенцијал да директно допринесе изградњи културе поштовања свих људи који су изгубили живот или нестали у ратовима на простору бивше Југославије“, истакла је Наташа Кандић, координаторка Коалиције за РЕКОМ.

Она је нагласила да ће ова иницијатива, уз подршку влада земаља бивше Југосавије, уместо бројева установити имена жртава, уместо лицитирања бројевима логора и затвора, прикупити податке о конкретним заточеничким објектима, чињеницама унапредити образовање, и створити гаранције да се злочини не понове, пише у саопштењу.

Састанку су, како се наводи, поред Кандићеве, присуствовали и Здравко Гребо, Жарко Пуховски, Џенана Каруп Друшко и Адиатик Келменди.

Рад РЕКОМ су до сада финансирали: Влада Холандије, ЕУ, ОЕБС и Roskfeller Brothers Fund.

rekom finansijeri
Шта је РЕКОМ?

Реком је Регионална комисија за утврђивање чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права почињеним на територији некадашње СФРЈ од 1. јануара 1991. до 31. децембра 2001. године, за чије се оснивање залаже Иницијатива РЕКОМ.

Процес РЕКОМ започет је дебатом о инструментима за откривање и казивање чињеница о прошлости у мају 2006. године, на Првом регионалном форуму за транзициону правду, који су организовали Фонд за хуманитарно право (Србија), Истраживачко-документациони центар (БиХ) и Доцумента (Хрватска). Учесници, представници невладиних организација и удружења породица несталих и жртава из пост-југословенских земаља, заузели су се за регионални приступ у утврђивању чињеница о ратним злочинима, с образложењем да се рат одвијао на подручју више држава и да жртве и починиоци, у већини случајева, не живе у истој држави.

ICMP: РЕКОМ и његови тајанствени сарадници

„Међународна комисија за нестала лица“, ICMP, драстичан је пример корумпираности глобалног система помоћу којег се целом једном народу, због Сребренице, импутира геноцидна кривица. Хашки трибунал и РЕКОМ су саставне компоненте тог система

РЕКОМ госпође Наташе Кандић само је једно од бројних оваплоћења сложеног међународног механизма који се бави производњом и наметањем српске кривице. „Међународна комисија за нестала лица“, позната по својој енглеској скраћеници ICMP, такође је важна компонента у тој игри. Ова формално „невладина организација“ основана је 1996. под врло интересантним околностима. „Кумовао“ је лично Бил Клинтон, а председнике ове организације именује Стејт департмент. Један од њених руководилаца је био Србима познати и изразито ненаклоњени бивши сенатор Боб Дол.

Која је улога ICMP-а? Једноставно, да политичке пресуде Хашког трибунала и пропагандне крилатице госпође Наташе Кандић и њој сличних теренских „оперативаца“ заогрне симулакрумом научне утемељености и објективности. Од ICMP-а, „НВО“ агитатори, а то се односи у првом реду на оне који се баве Сребреницом, добијају квазинаучну аргументацију којом вешто баратају да засене простоту.

Извор: pecat.co.rs

Коалиција за оснивање РЕКОМ основана је на Четвртом регионалном форуму за транзициону правду, 28.10.2008. године у Приштини. Током наредне три године, Коалиција је подстакла најобимнију друштвену дебату икада организовану на овим просторима: консултативни процес о мандату РЕКОМ обухватио је 6.700 представника/ца цивилног друштва, укључујући организације за људска права, жртве, породице жртава и несталих, избеглице, ветеране/бранитеље, логораше, правнике/це, уметнике/це, писце и списатељице, новинаре/ке и друге угледне појединце/ке.

У форми округлих столова учесници/це су износили/ле своје предлоге и ставове о мандату тог регионалног, међудржавног тела за откривање и јавно изношење чињеница о ратним злочинима и другим тешким повредама људских права, о жртвама и починиоцима. Одржано је 128 локалних и регионалних скупова и осам међународних форума за транзициону правду. Изнети ставови преточени су у Предлог Статута РЕКОМ-а, који је потом анализирала експертска група, формирана од изасланика/ца председника земаља и председништва БиХ. Експертска група је након годину дана рада, 28.10.2014. доставила Коалицији Измене Предлога Статута, који је потом и усвојен на Скупштини Коалиције, 14. новембра 2014. године.

Према Предлогу Статута, РЕКОМ је међудржавна комисија коју оснивају државе настале на територији бивше СФРЈ. То вансудско тело ће истражити наводе о свим ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права у вези са ратом; поименично ће пописати све ратне жртве, као и жртве кривичних дела у вези са ратом; прикупиће податке о логорима и другим местима присилног затварања. Регионална комисија ће бити независна од својих оснивача. Финансираће се из донација.

Иницијатива РЕКОМ позива постјугословенске државе да заједнички оснују ову комисију, и утврде чињенице важне за историју и за будућност читавог простора бивше Југославије, које ће подједнако бити прихватљиве за све некада сукобљене стране. Иницијативу за оснивање РЕКОМ до краја 2014. године потписом је подржало више од 580.000 људи из целе бивше Југославије.

Извор: TANJUG, REKOM; видео: TeVe Novine