Прочитај ми чланак

ИЗДАЈА! Вучићева Српска листа поклања Албанцима српску земљу у Грачаници! (ДОКАЗ)

0

Власт у Грачаници, коју представља Српска листа, испостава СНС и Александра Вучића на Косову, донела је одлуку да практично поклони више од 15 хектара општинске земље албанском инвеститору! Све је урађено под плаштом такозване „размене земљишта“ у којој ће ова општина са српском већином дати скоро сто пута више него што ће добити.

Одлуци о размени земљишта претходио је предлог корекције граница из 2018. године у ком се инсистира на припајању дела општине Грачаница већински албанској општини Косово Поље.

Како су тада навели из општине Грачаница циљ је да се обезбеде лакше административне процедуре, јер људи из овог краја живе ближе општини Косово Поље.

Скупштина општине Грачаница усвојила је пре три дана одлуку о размени општинске непокретне имовине према којој Општина Грачаница размењује, односно даје приватнику Реџи Шоши скоро 17 хектара земље, а Шоши заузврат општини Грачаница уступа свој приватни пут површине око 18 ари?!?

Да је ствар озбиљна, а не измишљена, јасно је из документације коју је објавио бивши градоначелник Грачанице, Бранимир Стојановић.

Он је на својој Фејсбук страници показао прву страну ове одлуке где се у члану 1 наводи да се одобрава „размена следеће општинске непокретне имовине“:

„Део катастарске парцеле бр.4-0 КЗ Грачаница, површине 169597м2, врста коришћења парцеле- пољопривредно, тренутно коришћење парцеле – пашњак 3. класе власништво Општине Грачаница, са парцелом бр. 909-26 КЗ Чаглавица, површине 1844м2, врста коришћења парцеле-инфраструктура, тренутно коришћење парцеле-приватни пут, место звано РАВНИШТЕ ОКУЋНИЦА, власништво Rexhë Shoshi”.

Стојановић је објавио и копије плана размењених парцела и написао да је у питању “издаја”.

ФОТО: Медија центар Чаглавица

“Ако некоме још увек није јасно зашто је власт у Грачаници морала да буде овако бескичмена и послушна, ево примера – Управо је поклоњено 17 хектара општинске земље за 18 ари! Ово је издаја нашег народа који овде живи! Само да више не причате о останку и опстанку! Срам вас било! Издаја!”, написао је Стојановић.

Зашто је конкретно 18 ари приватне имовине у Чаглавици проглашено за “јавни интерес” и по којој рачуници је за то дата скоро сто пута већа површина и где се наведене парцеле тачно налазе нико од локалних медија који су послали упите није успео да сазна.

Нова је коментар затражила од градоначелнице Шубарић, али до обајвљивања текста нисмо добили одговор.

Иако документ постоји, и све је написано јасно и прецизно, градоначелница општине Грачаница Љиљана Шубарић је у саопштењу покушала да демантује све ове наводе. Уместо тога, демантовала је себе.

Наиме, у својој изјави наводе о предаји земљишта назива „нетачним и произвољним тумачењима“, додаје да надлежни органи тек треба да утврде који ће део земљишта биити замењен, а потом каже да су процене служби да то неће бити више од 1/6 поменуте парцеле.

„Да будем сасвим јасна, општина добија 18 ари употребљивог и стратешки важног инфраструктурног земљишта које се користи за пут, за део неупотребљивог земљишта – камењара од око 3 хектара на ком није могућа никаква градња“, навела је Шубарић.

Пут који ће добити општина Грачница, а који је сада у приватном власништву, Шубарић је назвала „стретшки важним“ правдајући донесену одлуку.

Некадашњи одборник ГИ СДП коју је предводио Оливер Ивановић, Марко Јакшић у изјави за Нову наводи да штета коју својим проблематичним поступцима око јавне имовине локалне власти у већински српским општинама, састављене искључиво од представника Српске листе „наносе српском народу и његовој будућности на Косову поприма несагледиве размере“.

Саговорник Нове навео је неколико примера који показују шта све до сада дешавало у општини Грачаница.

„Викенд насеље и мини хидроелектране у Штрпцу, насеља Маригона 1 и 2 у Грачаници су само неки од примера на које се по свему судећи може надовезати и ова проблематична размена земљишта у Грачаници. Мењати 17 хектара за 18 ари у једној тако малој општини, сумњиво је само по себи“, истиче Јакшић.

Додаје да је поступак градоначелнице Грачанице ипак најпроблематичнији.

„У свему томе је најпроблематичнији немушти покушај градоначелнице Шубарић да поменуту парцелу од 17 хектара представи као камењар без струје и воде иако се парцела налази тик уз Грачаничко језеро у непосредној близини бране, па као таква може представљати атрактивну локацију. На крају крајева, и да је реч о 1/6 те парцеле, као што Шубарић каже, што би представљало скоро 3 хектара земљишта, чија се намена лако може изменити, сигурно да оно надмашује вредност 18 ари „приватне“ улице, односно сокака, у Грачаници, који је стекао незаслужену улогу од јавног значаја такође погрешним одлукама људи из Српске листе у вези изградње објеката са обе његове стране“, навео је Јакшић.

Подсећа да лоша искуства из прошлости изазивају сумњу која је оправдана.

„Не би ме изненадило да на том „камену“ ускоро изникне неки хотел, насеље попут Маригоне или спортско рекреативни комплекс“, закључује Јакшић.

Најављен протест

Бранимир Стојановић, некада из редова Српске листе, а сада противкандидат Љиљане Шубарић на косовским изборима одржаним 2021, најављује протест.

„Ово вам овако неће проћи. Организоваћемо протест да сви у Грачаници знају шта радите. Извршавате нечија наређења, немате појма шта радите и шта потписујете. Ви сте за овај народ због свог незнања и бескичмености који представљате опасни, како по себе, тако и по друге. Ми се нећемо повући“, закључио је он у свом видеу на Фејсбуку.

Локалне опозиционе странке реаговале, у Српској листи – мук

Грађанска иницијатива Српски опстанак и Грађанска иницијатива за Зубин Поток захтевају хитно повлачење одлуке Скупштине општине Грачаница о размени 17 хектара земљишта у Грачаници за 18 ари у Чаглавици.
Упркос протестима и критикама, Српска листа се не оглашава. О овоме ћуте.