Прочитај ми чланак

ИЗДАЈА Почиње „Отворени Балкан“, срели се Рама, Заев и Вучић

0

Председник Србије Александар Вучић и премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се данас у Тирани у оквиру регионалне иницијативе ''Отворени Балкан''.

Састанак је почео око 9.20 часова у председничкој палати, такозваној Палати Бригада. Албански премијер Рама је дочекао Вучића и Заева који су се срдачно поздравили испред улаза у палату пред многобројним медијским екипама које ће пратити данашње састанке.Након састанка тројице лидера биће одржан пленарни састанак делегација Србије, Северне Македоније и Албаније. Затим ће се делегације три земље састати са представницима Атлантског савета, након чега ће бити потписано чак шест споразума.

То су Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана ЗБ, Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум измеду Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС).

Такође, биће потписан Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС). Шести споразум о сарадњи акредитационих тела биће потписан на маргинама самита.

Потом ће бити одржан Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи и на крају ће тројица лидера одржати конференцију за медије. Иначе, на састанку иницијативе Отворени Балкан обратиће се путем видео везе и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, као и директор ЦЕФТА Емир Ђикић и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлина Брегу.

Председник Вучић допутовао је у понедељак увече у Албанију, где се у Елбасану састао са премијерима Албаније и Северне Македоније на заједничкој вечери чији је домаћин био Еди Рама. Председник Вучић је на Инстаграму по доласку у Албанију поручио да тројица лидера Отворени Балкан сматрају изузетном иницијативом, која је направљена „због људи који живе у сваком од наших градова, у сваком од наших села“.

„Важни разговори како даље да напредујемо, да се увезујемо, да брже и јаче сарађујемо“, написао је Вучић на Инстаграм профилу.