Прочитај ми чланак

ИЗБОРНИ УЛТИМАТУМ СНС узима „данак у крви!

0

Турци су стотинама година владали Србијом. И све то време су убирали харач. Данас би се рекло порез. Али осим харача узимали су и такозвани данак у крви. Данас СНС ради нешто слично, само што, сходно времену у ком живимо, не чине оно што су радили Турци, већ врше такозвани данак у крви на тај начин што сваки запослени мора да им обезбеди сигурне капиларне гласове како зна и уме.

Према поузданим информацијама и исповестима грађана широм Србије, претходних година је СНС, углавном пред изборе, од људи који имају фирме узимао харач или рекет, односно новац за кампању. Свака фирма је, сходно приходима и промету, давала одређену суму новца како би се напредњацима финансирала кампања, као и све оно што предизборни циклус са собом носи. У режији СНС-а, то су сендвичи, аутобуси, активисти, подмићивање, зивкања и још мноштво нелегалних радњи за којима је владајућа странка посезала, а све захваљујући новцу грађана и предузетника који су, хтели или не, под претњама и уценама морали да финансирају оно што је уочи избора падало на памет организаторима кампање режима.

Према сазнањима „Директно“, са истом процедуром наставило се и уочи предстојећих парламентарних избора, где СНС машинерија очигледно чини све како би опструирала идеју бојкота избора, за које велики део опозиције тврди да су лажни, непоштени, недоследни демократским земљама 21. века.

Пре месец дана када су почели са позивима, руководиоци фирми и запослени одмах су знали шта их чека.

Многи грађани на положају, посебно они који имају развијен сопствени бизнис, очекивали да ће им на састанцима са СНС моћницима бити саопштено колико пара треба да дају за наредну кампању за парламентарне изборе 2020. године.

Уместо тога сачекало их је изненађење. Паре им нису тражене, али уместо новца, овога пута траже се – гласови.

Према захтевима моћника из Српске напредне странке, систем је такав да је сваком приватнику саопштена формула „број запослених пута три“.

Дакле, три пута више сигурних гласова од онолико радника колико има запослених у фими.

Зашто баш три? Логика је проста. Рачуна се на глас супружника, плус још један глас (деца, родитељи…).

Ту су тек настали проблеми за предузетнике, јер су сада у много већим мукама него лани.

Претходних година, власници приватних фирми некако су и могли да обезбеде новац који им је тражен за кампању.

Да ствар буде још морбиднија, челници СНС ни мало се не устручавају то да признају, напротив… Потпредседник Српске напредне странке и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић једном приликом је, 2017. године изјавио да не види никакав проблем да неко има „сигурне гласове“.

– Сигуран глас је законита и дозвољена активност у свакој земљи. Имате право да анкетирате људе, да своје чланове и симпатизере водите у евиденцијама и она служи да бисте у изборном дану позвали људе који су вам дали „сигуран глас“ у предизборном периоду да бисте осигурали што бољи резултат за свог кандидата или своју странку – рекао је Стефановић.

Међутим, овог пута, права је мука убедити грађане да гласају за СНС, јер су разочарани и свесни да претходних осам година, осим празних обећања нису добили ништа.

На који начин обезбедити сигурне гласове права је енигма. Уценама? Претњама губитка посла? Како убедити људе да гласају за СНС који то не желе?

Нарочито ако се има у виду да све већи број узбуњивача „ниче“ широм земље, грађани су знатно храбрији и слободнији него што су били раније. Ваљда је владајућа странка до те мере уплашена због те чињенице да им први пут после осам година новац за кампању није приоритет. Превасходно су им битни сигурни гласови, каквим год методама до њих дошли, јер је евидентно да им подршка свакодневно пада и да људи једноставно не желе својевољно да гласају за СНС.