Прочитај ми чланак

ИЗБОРНА РЕФОРМА: Степенасти цензус брише минорне комби-партије

0

Увођење вишег изборног прага за коалиције решило би проблем "шверцовања" малих странака. Посланици Доста је било предлажу подизање границе за двочлане савезе на седам одсто

Увођење већег изборног цензуса за коалиције од оног који важи за странке које саме излазе на изборе, решило би проблем превеликог броја партија у српском парламенту, али и „неприродних“ коалиција и „шверцовања“ минорних странака у скупштинске клупе – слажу се стручњаци за политички систем.

Идеју која се и раније разматрала, у српску политичку арену вратио је посланик ДЈБ Душан Павловић предлогом измена Закона о избору народних посланика који је у петак поднео.

ТЕМЕЉНA ПРОМЕНA

Клачар сматра да је Србији потребна темељна промена изборног система:
– Морамо да решимо проблем деперсонализације, односно то што бирачи не знају ко ће их представљати када гласају за неку листу. Један од кључних недостатак је и метрополизиција – готово сви посланици долазе из Београда и још неколико већих градова – каже Клачар.

Према Павловићевом предлогу требало би увести степенасти цензус, што значи да би доња граница за улазак у парламент за појединачне странке била 5 одсто, за двочлане коалиције 7, трочлане 10, четворочлане 15 процената, док би се за сваку следећу чланицу коалиције граница подизала за још осам процентних поена.

Претходних година сличан предлог износила је и СДПС Расима Љајића, а тада су се са њима сложиле СНС и ДСС.

Извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар каже да је реч о разумном предлогу јер се сада редовно дешава да у парламент уђе 7-8 листа, а да у клупама заправо имамо 25-30 политичких организација.

– Оне праве потпуно различите посланичке клубове у односу на коалиције у којима су ушли у парламент, као што је, на пример, случај са клубом ЛДП-ЛСВ-СДA – каже Клачар.

– Дешава се често и да људи гласају за неку листу, а да не знају које све странке се налазе на њој, што је био случај и са листом СНС.

И политички аналитичар Драгомир Aнђелковић сматра да је реч о доброј идеји која би онемогућила да много малих партија улази у неприродне савезе само зарад прескакања цензуса:

– Чудно ми је да предлог долази са опозиционог пола јер би могао да угрози неке њихове интересе, због уситњености и великог броја малих странака у опозицији – каже Aнђелковић и додаје да је најважније питање које треба решити персонализација избора посланика, како би грађани знали за кога гласају и ко ће их представљати.