Прочитај ми чланак

Избори су фарса, устанак или нестанак: Рио Тинто у априлу почиње радове у Јадру!?

0

Одлуком Владе Републике Србије 20. јануара 2022. године, повучена је Уредба о утврђивању планског документа из 2020. године, који је предвиђао изградњу рудника литијума у Јадру. Јавно изговорено обећање премијерке Ане Брнабић да су "поништени сви управни акти у вези са компанијом Рио Тинто, односно ћерком фирмом "Рио Сава експлорејшен", све дозволе и решења" – нема, чини се, упориште у српској стварности.

Обелодањен је ових дана телефонски разговор, који је анонимни извор, дао на увид активистима Удружења „Рио Тинто – марш са Дрине“ – Саша Стојадиновић, ванредни професор Техничког факултета у Бору, (који је ангажовала Рио Сава, а овластило ресорно министарство Владе Србије), објашњава како ће и на који начин „врло скупа машина за копање рудничког окна“ бити допремљена у Јадар , већ у априлу. Потврда о каквом је постројењу реч стигла је и од угледног европског геофизичара – реч о „врло скупом постројењу, које може да копа вертикално рупу пречника 12 метара, дубине до 150м, кроз земљиште и меке стене и служи за прву фаза формирања рудничког окна.“

Бојана Новаковић, позната америчка и аустралијска глумица српског порекла, активисткиња удружења „Рио Тинто – марш са Дрине“, рекла је на прес конференцији да се осећа превареном, као и више од 100 хиљада људи који су демонстрирали против отварања рудника литијума у Јадру.

Маријана Петковић, мештанка Горњих Недељица, чланица удружења „Не дамо Јадар“ изнела је податак да су још 1. фебруара 2022. године мештани Горњих Недељица законски тражили да се њихово земљиште, падом Уредбе која га је прогласила грађевинским, врати у првобитну намену – пољопривредно и шумско. До данас нису добили ниједно решење.

– „Рио Сава“ је наставила да откупљује земљиште – каже Маријана Петковић. – До 4. марта 2022. за 11 парцела земљишта и два домаћинства платили су милион и по евра. То не ради неко ко одустаје од пројекта. По подацима катастра, до сада су откупили 160 хектара, а њима, само за отварање рудника, треба 254 ха. Зато су притисци наша свакодневица – 526 бушотина цуре и „једу“ бетон около, трују земљиште. Од црвене баре, коју је настала прошлог лета, сад имамо црвено језеро. Поплављене су многе њиве, којима власници не могу да приђу… Шуме се секу свакодневно, спречавамо колико можемо. Са продатих кућа, које немају кровове, падају калкани, а у том аветињски пустом делу села, накотили су се глодари, који нам сваког дана подаве живину, уништавају нам музилице… „Рио Сава“ неће да ангажује агенције за дератизацију, а на та имања нико, осим њих, не сме да уђе… У горњем току Јадра пронађене су шкољке и ракови, у доњем току, у равни са бушотинама, нема их због затрованости воде.

Горње Недељице су, по просечној старости од 39 година, једно од најмлађих села у Србији. Баш због тога, Маријана Петковић, кроз сузе каже:

– Наша борба је због наше деце – моје ћерке су осма генерација у том селу. Ми само желимо да нас Рио Тинто и Рио Сава оставе на миру, да живимо наше мале животе и да се бавимо пољопривредом, као и све генерације пре нас. Морам да вам кажем да ће сваки следећи инцидент бити – катастрофалан. Све ово што радимо, јесте због тога да се држава укључи, да ради свој посао, да би се избегло оно што ће бити страшно. Јер, то су све млади људи, који не дају земљу… Не постоји начин – нити да нас купе, нити да нас уцене…