Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Очекујемо да ће Србија за Видовдан добити датум за ЕУ

0

DACIC I VESTERVELE(НСПМ)
Београд – Председник Владе Србије Ивица Дачић поручио је данас да ће Србија испунити свој део обавеза које је преузела потписивањем бриселског споразума са Приштином, а да од Немачке очекује позитивне одлуке о датуму почетка преговора са ЕУ.

Дачић је, на конференцији за новинаре после разговора са шефом немачке дипломатије Гвидом Вестервелеом, истакао да Србија више нема времена за чекање и да свако одлагање одлуке о датуму почетка преговора са ЕУ може да има катастрофалне последице по њену будућност.

„Од животне је важности за Србију да добије датум почетка преговора, не зато што неко самовољно жели да иде ка ЕУ, већ зато што је то потребно нашем народу и држави која је протеклих неколико деценија у заостатку у односу на остале државе региона“, рекао је Дачић.

Премијер Србије је изразио захвалност немачком министру спољних послова, чију посету, како је рекао, доживљава као охрабрење на путу евроинтеграција.

DACIC I VESTERVELE„Ја ову посету сматрам охрабрењем и врстом подршке ономе што су влада и државни врх урадили у протеклих неколико месеци у другачијем позиционирању Србије, доносећи одлуке које нису биле лаке али које су биле у највишем државном и националном интересу“, казао је Дачић.

Србија је, како је додао, свесна да је за наставак процеса евроинтеграција важан, не само дијалог са Приштином, већ и примена договореног.

Дачић је додао да сутра наставља дијалог Београда и Приштине у Бриселу, у којем ће Србија уложити максимум напора да се дође до решења и усвајања плана имплементације, који је, заједно са првим корацима у правцу спровођења, нужан за добијање датума.

„Очекујем да тога буде свесна и Приштина и очекујем да ће ЕУ, односно Кетрин Ештон, уложити максимум напора да план имплементације буде обострано прихватљив без наметања питања која нису била део споразума“, рекао је Дачић.

DACIC I VESTERVELEПрема његовим речима, договор о плану за имплементацију бриселског споразума подразумева и одређене рокове и радње које треба да се изврше у планираном периоду, и нису све везане за време пре доношења одлуке о датуму, јер постоје радње које не могу тако брзо да се заврше.

„Неопходно је усагласити се и донети план имплементације и оно што је предвиђено у првих неколико недеља да се заиста оствари и буде видљиво на терену“, објаснио је Дачић, и додао да очекује позитивне вести на Видовдан.

„Знате да је 28. јун, односно Видовдан, тежак датум за Србију. То је датум који није донео много тога доброг у историји од Косовској боја, па до убиства Франца Фердинанда, па до изручења Милошевића Хагу. Очекујемо да овај Видовдан донесе добре вести за Србију, да буде одобрен почетак преговора са ЕУ“, рекао је Дачић.

Премијер је, осврћући се на билатералне односе Србије и Немачке, поручио да у предстојећим месецима треба озбиљно разотрити питање налажења заједничких политичких, економских и свих других интереса.

„Наши односи су парадоксални јер, с једне стране, Немачка је наш највећи спољнотрговински партнер, донатор и инвеститор, у Србији послује више од 300 немачких предузећа која запошљавају више од 20.000 радника, такође планирају се нове инвестиције, а са друге стране смо у политичким односима имали разне сметње на везама“, закључио је Дачић.

Вестервеле је најавио да ће дати позитивно мишљење Бундестагу и Влади Немачке по питању давања датума за преговоре Србије уколико буде опипљивих резултата у примени бриселског споразума.

„Не припадамо само историјски, већ и културно истој европској породици, зато би било важно да се искористи прилика која се пружа за доношење далекосежних, храбрих одлука“, рекао је Вестервеле на заједничкој конференцији за новинаре после сусрета са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Говорећи о примени споразума, Вестервеле је нагласио да се „не ради о сатима, већ о благовременој одлуци“.

GVIDO VESTERVELE„Србија може да учини добро Европи, а и Европа Србији и зато је исправно и важно да у овим историјским сатима буду донете исправне одлуке. Договор од 19. априла може бити назван историјским, сада је важно да се пронађе договор о имплементацији и да буду видљиви први конкретни кораци примене“, рекао је Вестервеле.

Он је нагласио да је његова посета „гест охрабрења“ и додао да разуме да се не ради о једноставним дискусијама у Србији.

„Такве историјске прилике се не указују често и када се пружају потребно је да се искористе“, поручио је он.

Шеф немачке дипломатије се посебно зхавалио Дачићу на храбрости и лидерству које је показао.

Вестервеле је нагласио да у Немачкој постоји надстраначки начелни позитиван став, да то није само ствар једне владе, већ да је присутна жеља у вези Србије коју деле све политичке снаге у немачком Бундестагу.

Према његовим речима, „европска перспектива зна само за победнике“, а то је пре свега важно за младу генерацију, да се њихова ситуација побољша кроз инвестиције и нова радна места. Вестервеле је истакао да је економски развој од великог значаја, као и перспектива за млађе генерације.

Немачки званичник је оценио да су разговори са премијером протекли у конструктивној и пријатељској атмосфери, као и са претходним саговорницима.