Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Нисам пребројавао крвна зрнца Црногорцима

0

Председник Србије Александар Вучић замолио је министра здравља Златибора Лончара да се извини због изјаве којом је увредио црногорски народ када је поручио да, "гледа да Црногораца нема у српском здравству". Међутим, први министар који је негативно говорио о Црногорцима у Србији био је шеф дипломатије Ивица Дачић, рекавши да треба преиспитати да ли они који подржавају власт Мила Ђукановића заслужују држављанство Србије. На питање Н1 да ли је Вучић и од њега тражио да се извини због такве изјаве, Дачић није дао конкретан одговор.

Дачић је изјавио да није пребројавао црвена крвна зрнца када је говорио о Црногорцима и да су његове изјаве биле усмерене против оних који су на високим положајима у Србији, а помажу власт Црне Горе.
 

„Моје изјаве су се односиле на неопходност да се прекине веза агентура црногорских служби у Србији и коришћења свих ресурса у Србији, ту мислим и на политичке функције и на руководећа места, а да се истовремено помаже режим у Црној Гори и подржава закон којим се отима имовина Српске православне цркве у Црној Гори“, рекао је Дачић.

На конференцији за новинаре после састанка са шефом италијанске дипломатије Луиђијем Ди Мајом, Дачић је казао да „није пребројавао црвена крвна зрнца“, него да је упитао зашто нема Срба у државној управи Црне Горе ако властима те земље „нису важна црвена крвна зрнца“.

„Ја нисам пребројавао црвена крвна зрнца или било која друга, ја сам напротив, рекао – ако им нису важна црвена крвна зрнца, па како онда у Црној Гори нема ниједног Србина на некој функцији“, казао је Дачић.

Додао је да има разлике и међу окупљенима на конференцијама за новинаре у Београду и Подгорици.

„Ево, нећу уопште да питам, ево овако могу овлаш да кажем да је барем трећина или половина ових који седе овде, да су пореклом из Црне Горе. А кад дођем код њих, наведите ми само једнога који је Србин“, изјавио је Дачић.

Председник Србије казао је у недељу да је замолио министра здравља да се извини због изјаве којом је увредио црногорски народ.

Вучић је, током обиласка Војске Србије у касарни на Топчидеру, рекао новинарима да „мисли да није добра реакција Лончара“.

Додао је да сматра да сви треба да имају једне услове, једнака права и правила.

„Да покажемо разлику између нас и њих. И да се том разликом поносимо, надајући се да те разлике неће бити у будућности“, закључио је Вучић.

Ниједан држављанин Србије није заражен коронавирусом

Шеф српске дипломатије изјавио је да ниједан држављанин Србије није заражен новим обликом коронавируса из Кине.

Дачић је рекао да се у Вухану, средишту епидемије респираторне инфекције изазване новим корона вирусом, налази двоје држављана Србије који су тамо остали по својој жељи, а да се остали налазе у карантину у Француској, где су пребачени из Кине француским авионом.

„Они су добро, нису заражени. Тај карантин истиче у недељу и ако све буде у реду, они ће потом наставити кретање“ казао је Дачић.

Он је навео да су сви путници са брода код Хонгконга који је стављен у карантин евакуисани, али да су два српска држављанина који су чланови посаде морали да остану на броду, и додао да они нису заражени.

Говорећи о другом броду који је стављен у карантин код јапанског града Јокохаме, Дачић је рекао да су сви српски држављани и даље на том броду на којем има 3.700 путника.

Шеф српске дипломатије је казао и да Србија даје велику подршку Кини у борби против корона вируса и додао да би волео да посети ту земљу, али да не зна када ће то бити могуће јер су летови из Европе углавном обустављени.

Ди Мајо је рекао да ће блокада летова из Кине и ка Кини остати на снази у Италији док буде неопходно, односно док научна заједница не оцени да је безбедно њено укидање.

Он је навео да Италија жели да буде „блиска кинеској влади и народу“, да се неће бавити само безбедношћу свог народа, већ да жели да помогне Пекингу у борби против епидемије.