Прочитај ми чланак

Ивану Пернару укинут посланички имунитет

0

На седници Мандатно-имунитетне комисије изгласано је укидање посланичког имунитета Ивану Пернару из Живога зида.

pernar

Пернару је имунитет укинут по захтеву Државног тужилаштва Републике Хрватске (ДОРХ) због цртања графита – кривичног дела против имовине и оштећења туђе ствари.

Са четири гласа за, једним против и једним уздржаним (Горданом Марасом), усвојено је скидање имунитета Пернару.

На седници Комисије је речено како је пракса да се у случају приватних тужби имунитет не скида, али када су у питању захтеви правосудних и државних институција, он се скида.

Посланици у Сабору имају имунитет од дана конституисања Сабора до престанка мандата. То значи да не могу бити позвани на кривичну одговорност, бити притворени или кажњени за изражено мишљење или гласање у Хрватском сабору.

Стекну ли се услови за притвор или за покретање кривичног поступка против посланика, овлашћено државно тело мора претходно да затражи одобрење Сабора.

Мандатно-имунитетни комитет дужан је да без одлагања расправља о таквом захтеву, а онда да на првој наредној седници поднесе Сабору извештај о томе.

Такав комитет одлучује и о захтеву за укидање имунитета посланику у време кад Сабор не заседа, уз накнадну потврду парламента. Посланик може бити притворен без одобрења Сабора само ако је затечен у чињењу кривичног дела за које је прописана казна затвора у трајању дужем од пет година.