Прочитај ми чланак

ИВАНОВИЋ: ЗСО неће бити никакав успех, већ признање капитулације

0

Председник Одбора за Косово и Метохију покрета Ослобођење Иван Ивановић оценио је данас да постизање договора о формирању Заједнице српских општина у склопу ширег споразума Београда и Приштине не би било никакав успех, већ „евентуални уступак Србији да би Вучићев режим лакше капитулирао и признао независност“. Он је такав исход оценио неприхватљивим.

„Албанци већ осам година одбијају да спроведу ЗСО, а Аљбин Курти то сада потпуно блокира. То је део преговарачког игроказа где ће албанска страна на крају да тобоже попусти и дозволи формирање ЗСО, а Србија ће заузврат имплицитно да призна независно Косово и допусти чланство у УН“, каже Ивановић.

„То значи да ће Вучић ЗСО да представи домаћој јавности као велики добитак и успех у преговорима, у покушају да оправда признање.“

Он је објаснио да ЗСО, онако како је замишљена, није никакав успех, јер се не ради ни о каквој територијалној аутономији или институционализованом присуству Србије на Косову и Метохији, већ је то обично удружење грађана са врло мало овлашћења. 

„А Вучић чак ни то не успева да спроведе, иако је 2013. године Бриселским споразумом уклонио српске институције на Косову и Метохији у замену за обећање о ЗСО. И тада је то представљано као огроман успех“, подсетио је Ивановић.

Он је додао и да само формирање ЗСО у оквиру закона „илегалне парадржаве Косово“ није у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244, те истакао да ће обавеза „сваке будуће патриотске власти у Србији“ бити да те споразуме и договоре раскине.