Прочитај ми чланак

Ивана Павић је тек месец дана директорка ГСП а већ је постала главна. Шифра: Шапић

0

Иако је градоначелник Београда Александар Шапић недавно одбио да одговори на питање да ли ће бити промена на челу Градског саобраћајног предузећа (ГСП), према сазнањима Нова.рс, увелико се припрема кључна кадровска промена на челу овог предузећа. Како сазнајемо, уместо досадашњег в.д. директора Зорана Шарца, нова директорка биће Ивана Павић, досадашња извршна директорка ГСП, која је тек пре нешто више од месец дана ушла у ово предузеће.

Након промена на челу неколико секратаријата у Београду, о чему је Нова.рс у више наврата писала, десиће се промене у руководству Градског саобраћајног предузећа (ГСП). Уместо досадашњег директора Зорана Шарца, на чело предузећа ће доћи Ивана Павић, досадашња извршна директорка за финансијске послове. Она је тек нешто више од месец дана у ГСП, где је дошла као кадар аутобуског предузећа „Ласта“.

На сајту ГСП није објављена биографија Павић, али се лако може видети на основу доступне информације на интернету да је Павић шест и по година била директор „Ласте“, фирми где је провела највећи део своје каријере. У ГСП-у је од априла, а према незваничним информацијама Нове, на чело предузећа ће доћи као кадар близак првом човеку Београда, Александру Шапићу.

Шапић не зна да ли ће бити промена у ГСП

Приликом представљања новог система плаћања карата у јавном превозу, Шапић је почетком недеље на конференцији за медије одговарао на питања новинара, где је између осталог тема била и ГСП.

Јасно упитан да ли је тачна информација да је оставку осим директора Секретаријата за јавни превоз Предрага Лукића, понудио и досадашњи први човек ГСП Зоран Шарац, Шапић је поручио да „не зна“.

„Не знам за директора ГСП, да ли је понудио оставку. Ако поднесе оставку, нека поднесе. Кога нема без њега се мора. Ја сам дошао овде да оставим нешто иза себе. Ко не буде могао да ме прави, боже мој. Идемо даље“, рекао је Шапић.

ГСП у тешком стању – из ребаланс у ребаланс, предузеће грца у дуговима

Не последној седници Скупштине Града Београд усвојен је Ребаланс пословања овог предузећа за 2023. године, којим су још једном поврђени катастрофални резултати пословања ГСП последњих година.

Према подацима доступним у материјала који су били на седници Скупштине Града, ГСП ће према пројектовањим проценама до краја 2023. године бити у минусу 3,5 милијарди динара, што доводе фирму до саме ивице пропасти.

И сам градоначелник је у више наврата говорио да је питање јавног превоза „рак рана“ града и да се сваке године издваја 200 милиона за потребе одржавања система у Београду. Резултати пословања ГСП то потврђују, али решење још увек није ни на видику.

За Николу Јовановића, директора Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) и некашњег одборника у Скупштини Града, један од кључних проблема ГСП-а је лоша кадровска политика која се касније рефлектује и на пословање предузећа.

„На жалост, видимо да је кадровска политика у Београду чак гора, него што је била до 2022. године. Подсетићу да Закон о јавним предузећима забрањује да на ниховом челу комуналних предузећа буду партијски функционери, а да сви градски функционери морају имати дипломе високе стручне спреме и бити бирани на конкурсу. Данас је у Београду све другачије“, рекао је Јовановић и додао:

„Последњи пример је смена градског секретара за јавни превоз Предрага Лукића, који је имао дугогодишње искуство у саобраћају и био саобраћајни инжењер, а уместо њега је именован партијски активиста из Бајине Баште, без икаквог искустава у ресору и са купљеном дипломамом. Забрињава ставка и генералног директора ГСП-а Зорана Шарца, који је такође има потребне квалификације и искуство, али се под притиском повукао, највероватније у корист неког климоглавца или климоглавкиње“, поручио је Јовановић.

Промењени градски секретари, Мучибабић више није на челу БАС-а: Велике кадровске промене у Београду

Досадашњи секретар за озакоњење Марко Кулић преузео је место секретара за урбанизам и грађевинске послове, на чијем се челу до сада налазила Бојана Радаковић. Кулић је широј јавности постао познат након што је сео у фотељу секретара за озакоњење уместо Немање Стајића, који се доводио у везу са разним коруптивним пословима везаним за озакоњење у Београду. Поред Кулића, нови секретар постао је и Предраг Јушковић, председник скупштине општине Нови Београд и истакнути функционер СНС.

Подсетимо, како је Нова ексклузивно објавила, досадашњи секретар за јавни превоз у Београду Предраг Лукић поднео је оставку на ову функцију. Како Нова незванично сазнаје из извора блиских напредњацима у Београду, он је поднео оставку због притисака везаних за подношење одређених кривичних пријава у граду.

Осим измена на секретарским функцијама, и у БАС-у је дошло до промене на руководећем месту. Уместо дугогодишњег генералног директора Анђелка Мучибабића постављен је нови директор Бобан Ковачевић.