Прочитај ми чланак

Иван Нинић: Црна пропаганда СНС би могла да натера људе да узму камен у руке…

0

“Нема никакве дилеме да после овакве кампање, неко сутра, на улици, у руку може да узме камен или друго оруђе и да каже - ово су моје легитимне мете”, каже адвокат Иван Нинић говорећи о кампањи која се претходних дана води против лидера десничарских странака Милице Ђурђевић Стаменковски, Бошка Обрадовића и Милоша Јовановића.

Сматра и да је судбина свих тужилаца у Србији у рукама председника Александра Вучића, а оснивање његовог новог покрета види као увод у неупоредиво агресивније пребројавање људи из свих сфера друштва, праћено додатним продубљивањем конфликта и подела.

Aдвокат Иван Нинић

“Наратив ће бити – или си за државу или су против државе – а држава је, разуме се – Вучић”, каже Нинић.

Београд је облепљен плакатима и исписан графитима против лидера деснице, а на појединм телевизијама блиским власти се емитују видео спотови који имају сличне поруке. Да ли се тиме, према вашем мишљењу, угрожава њихова безбедност?

Опскурни спотови, графити и плакати које гледамо ових дана таргетирају лидере оних политичких странака за које је Александар Вучић, сондажом, у својим истраживањима, проценио да ће му дугорочно преотети највише гласова на теми Косова и Метохије. Ми можемо да се слажемо или не са политиком Двери, Заветника и Новог ДСС-а, али не можемо рећи да су Милица Ђурђевић Стаменковски, Бошко Обрадовић и Милош Јовановић непристојни људи. Њих троје, почев од уласка у парламент па до данас, у свим јавним наступима не показују да су склони екстремизму, поштују саговорнике и негују културу дијалога у артикулацији својих политика. Такође, истакли су јавно да неће приступити Вучићевом новом политичком блоку и видимо да позивају људе да изађу на улицу. И, како сада СНС да одговори на то? Једино може црном пропагандом, креирањем говора мржње и атмосфере линча. Нема никакве дилеме да после овакве кампање, неко сутра, на улици, у руку може да узме камен или друго оруђе и да каже – ово су моје легитимне мете.

Да ли постоји државна институција која би морала да реагује на ту кампању?

Уколико банализујемо проблем и сведемо га на питање комуналног реда, онда је прва адреса комунална милиција. Међутим, шири контекст ове кампање захтева реакцију тужилаштва, Заштитника грађана и Поверенице за равноправности. Предуслов за то је да аутори графита претходно буду идентификовани од стране полиције, али је таква могућност искључена, ако знамо да је министар Братислав Гашић.

Ко по вашем мишљењу стоји иза тога?

Управо видео снимци из Батајнице потврђују да иза кампање стоји СНС, колико год да се напредњаци трудили да иза себе не остављају отиске. Међутим, без знања и претходног одобрења председника странке, у политичкој пракси Србије, овакве кампање се никада не спроводе.

Како тумачите изјаву министра одбране Милоша Вучевића да је то „политички колорит“ и да у томе не види ништа проблематично?

То је јалов покушај да се пронађе адекватан синоним и оправда говор мржње. По тој логици, испаде да је и кампања на „Пинку“, која преходила убиству Оливера Ивановића, такође била „политички колорит“? Не треба заравити да тада испод спота о Оливеру аутор није смео да се потпише. Иста прича је и сада, када плакате лепе и графите исписују током ноћи. Чега се аутори стиде, ако креирају „политички колорит“ у који верују да је исправан? Ипак, изгледа да и овог пута „сви јунаци ником поникоше и у црну земљу погледаше“.

Државном већу тужилаца у Београду предата је иницијатива за разрешење републичке јавне тужитељке Загорке Доловац, вишег јавног тужиоца у Београду Ненада Стефановића и његове заменице Бранкице Марић, након смене тужитељки које су радиле на случају корупције у ЕПС. Какав епилог очекујете?

Уколико се само ослонимо на Устав и законе онда је институционална адреса за овај проблем Државно веће тужилаца (ДТВ). Међутим, они се овог пута не оглашавају, као што се 13 година не оглашава по било ком питању ни Загорка Доловац. Ако је излазна стратегија да се игнорише све оно што се дешава у ВЈТ Београд, онда ће гангрена брзо захватити цео правосудни систем. Утисак је да се никоме не жури, закон није прописао рокове, а ускоро ће бити „препакован“ постојећи састав ДТВ. И, колико год да се ми заваравамо некаквим формалним процедурама, судбина свих тужилаца је у рукама Алекандра Вучића. Сви они, за њега, нису ништа вреднији него што је то Зоран Дробњак из „Путева Србије“.

Имали смо пре неколико дана и ситуацију да посланик СНС адвокат Светозар Вујачић тужитељки Бојани Савовић на трибини на Правном факултету каже да ће „лоше проћи“. Да ли је то претња?

То је много више од претње – то је реалност коју у Србији живе сви тужиоци и све судије. Посланик Вујачић је само јавно рекао оно што власт, ево већ деценију, спроводи у дело. Нажалост, нисам видео да су тужиоци због такве изјаве обуставили рад или исказали неки снажнији облик протеста. И то доста говори.

У целој тој атмосфери, како гледате на формирање новог покрета који је најавио Александар Вучић? Зашто му је потребан?

Кроз нови покрет Вучић, покушава да, по сваку цену, још једанпут, „препакује“ политичку сцену. Он то чини на врхунцу своје моћи, у тренутку када има неограничене финансијске ресурсе, контролу на свим службама безбедности и медијима. Свестан је да, због гладног чланства и лоповлука, СНС еродира све више и да рачуни шибицарске спољне политике долазе на наплату. За то време овде десница расте и директно му узима гласове. Отуда нови покрет, као инструмент владања, да се заустави губитак посланичких мандата, али и да се очува привид „несаломивог“ лидера, коме расте подршка. Сада предстоји неупоредиво агресивније пребројавање људи из свих сфера друштва, праћено додатним продубљивањем конфликта и подела. Наратив ће бити – или си за државу или су против државе – а држава је, разуме се – Вучић.