Прочитај ми чланак

Иван Костић: Шта најважније треба да научимо из ове ванредне ситуације

0

Криза је шанса да политичари створе ново друштво које ће бити утемељено на патриотским вредностима

Стање свеопште друштвене кризе може бити шанса да се власт у Србија напокон окрене себи и сву енергију усмери на јачање нашег националног идентитета у култури и образовању, јачање домаће привреде и свега онога што у будућности може донети сигурну будућност и за државу и  за све грађане.

Свака криза, ванредно стање или неке друге катастрофе су прилика да сагледамо и себе и друштво у коме се налазимо. Несигурност државних институција, које је произвела епидемија  корона вирусом, јасно показује колико је наша привреда али и целокупно друштво у  протеклих  двадесет година константно уништавано катастрофалном економском и културном политиком.

Велики део производа потребних за живот грађана се више не производи у Србији, што нас доводи у велику зависност од појединих држава у свету, које могу  све то после да искористе за разне врсте политичких уцена.

Прозападна неолиберална политика која је била звезда водиља свим претходним владама, а такође и овој којој сада води Србију, није дозвољавала да се посумња у догму да све што је српско и традиционално треба да се или распродата или замени западним нормама које су стране нашем бићу. 

Политичари морају и себе и своје политичке ставове сада  да мењају из корена. Свако ко је свестан подложности брзог урушавања економског система и суверенитета држава  у 21. веку види да само нације које су утемељене у својим традиционалним вредностима и домаћој економији могу да опстану у временима која ће обиловати бројним кризама.

Србија која је у своме вишевековном државотворном искуству имала одговоре на сва друштвена питања. Очекујем да ће нова власт, која мора доћи после овог ванредног стања, имати изражен тај патриотски код који ће од Србије поново направити земљу слободних и богатих људи у сваком погледу.