ИВАН КОСТИЋ: 16 година од погрома и етничког чићења Срба на Косову и Метохији

0

Убијање и протеривање Срба, уништавање културно-историјских споменика, цркава и манастира и пљачка српске имовине су последице војне акције 50.000 албанских екстремиста и припадника ОВК у мартовском тродневном погрому који се десио од 17. до 19. марта 2004 године.

После повлачења Војске Савезне Републике Југославије са Косова и Метохије 1999. године српски народ је остављен без политичке и војне заштите иако је наша јужна покрајина и даље по Резолуцији 1244 Уједињених нација остала део територије Србије или тадашње Југославије.

Акција је урађена уз благонаклоност међународних институција на Косову и Метохији, које су то све мирно посматрале и јавно подржавале борбу ОВК за стицање независности КиМ. КФОР који је био задужен да чува мир и безбедност у то време је имао 20.000 војника, а мисија УНМИК-а 6000 војника.

Реакције међународне заједнице су изостале и нико осим Русије није стао у заштиту Срба. Русија је усвојеном Декларацијом у Думи затражила да се хитно омогући повратак Војске Србије и Црне Горе на Косово јер се КФОР показао апсолутно неспособним да заштити животе и имовину неалбанског живља.

Иако су се западне дипломате строго противиле томе да се акција у јавности окарактерише као етничко чишћење, чињеница је да је ова акција била планирана и организована. Срби су протерани из Приштине, Призрена, Пећи, Урошевца, Подујева, Урошевца, Гњилана, Липљана, Обилића, Косова Поља и многих села из тих општина.

Мартовски погром је имао за циљ потпуно етничко чишћење Косова и Метохије од преосталих Срба као и припрему терена за проглашење независности Косова и Метохије уз подршку међународног фактора. До данас организатори и почиониоци погрома нису пронађени и кажњени пред домаћим и међународним судовима.

Актуелна власт у Србији треба што пре да покрене арбитражу пред међународним судовима и да тражи одштету за све жртве тих догађаја као и да пред својим правосудним органима поново покрене процесе за све вође ОВК који су организовали овај погром.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!