Прочитај ми чланак

ИВАН ИВАНОВИЋ: Часним новинарима је истина на првом месту, Барбара то није (ВИДЕО)

0

Ја се не кајем због тога што сам написао о новинарки Барбари, стојим иза тога да она нема појма и да не треба тиме да се бави. Осуђујем све увреде које су јој упућене и мислим да нико никада не би требало да пише такве ствари и качи слике из приватног живота, поручује новинар Иван Ивановић.

Подсећамо, Ивановић је, реагујући на твитеру на прилог ТВ Студио Б о протестима опозиције написао:

„Ја се ограђујем од оваквих. Ово нису моје колеге. Позивам све часне новинаре да ураде исто. Јавно. Ово смо гледали деведесетих и није добро испало. Поновимо заједно, ово нису новинари“.

Уследила је изјава председника Александра Вучића, кога је новинарка питала да прокоментарише објаве да су водитељ Иван Ивановић, глумац Сергеј Трифуновић и представници опозиције запретили да ће да претуку новинарку Студија Б.

„Ко ће да претуче? Иван Ивановић ће да претуче некога и Сергеј Трифуновић ће да претуче некога? На друштвеним мрежама ће да претуку много кога, ајде, пустите то“, рекао је Вучић у обраћању.

Како је испричао Ивановић, реагујући на конференцију председника, то је једна шизофрена ситуација у којој се налазе новинари који нису део прорежимских медија.

„Кључ проблема је конференција и неодговорно понашање Вучића. Једна новинарка је лагала председника да се десило нешто што се није десило. То је трећи пут у мојој каријери, први пут је било када се догодила трагедија с хеликоптером, усред конференције је неки из Информера питао председника шта мисли о томе што је Ивановић за нас рекао да смо ваша пудлица. Интелигентан човек не би коментарисао нешто што није видео или чуо, али не и наш председник, он воли да кометарише. Мој проблем долази из тога што је та новинарка ТВ Панчево слагала и понашања председника коме није пало на памет да пита зашто бих ја рекао нешто тако за једну такву особу. Ја и даље тврдим Барбара није новинар и ко хоће да се бави новинарством треба да се огради од таквих ствари“.

Зато, сматра Ивановић, председника треба да буде срамота.

„Вучић је председник свима нама и онима које воли и онима које не воли, не можемо да не плаћамо порез јер нас председник не воли. Неинтелигенто је коментарисати ствари које ниси видео ни чуо. Ја нећу да се бијем, мене то не интересује. Занимљиво је да ме нико није звао да то прокоментаришем, ТВ Панчево није реаговала, њима је нормално да новинари безочно лажу“.

Последица целе ситуације, каже Ивановић, је да је изложен лажима које утичу на безбедност његове породице.

„Мени је човек ушао у ресторан и рекао да ће га запалити ако будем рекао нешто против странке на власти. Шта ја да радим, кад изађем на улицу треба да размишљам да ли ће неко да ми разбије главу или каже браво мајсторе. Пречесто сам у Одељењу за високотехнолошки криминал, они су добри људи који професионално раде свој посао. Пре пар месеци су ухапсили неке људе који су хтели да ме кољу. Сећам се, председник је на телевизији читао неку гнусну претњу коју је добио, ја сам се заплако док сам то гледао, али хтео бих да му поручим да он својим неодговорним понашањем изазвао то за неког другог, ја тако нешто добијам сваки дан. Саветовао бих му да не даје такве изјаве и тако ће да спречи насиље“.

Часни новинари су они којима је истина на провм месту, без обзира на кога се односи, наглашава Ивановић и образлаже зашто сматра да Барбара Животић не би требало да се бави новинарством.

„Барбара се није јавила како аналитичар, већ као репортер. Она треба да представља очи и уши гледалаца, а не да износи своје ставове. У извештавању је све било погрешно, дикција је лоша, не уме да састави две реченице, док не стекне образовање не би требало да се јавља. Све је новинарски неисправно у том јављању. Ако је неко вређао и претио то је недопустиво. Ја се цео живот борим против насиља, не желим никада да се с неким обрачунам“.

Како је рекао, данас су ретки медији који хоће да се баве темама који се тичу грађана, док таблоиде то уопште не занима.

„Кад отвориш таблоид имаш дилему да ли да се исповраћаш или нешто друго. То пишу нешколовани људи, шта онда да очекујемо. Власт не би смела да дели никога, ни народ, ни новинаре, ни просветаре, интелектуалце, никога. Власт ради за нас, све плате примају из буџета који ми пунимо, јер плаћамо порез. Немој да се лажемо да ће РТС некад бити слободан, неће, може да буде релативно слободан, ово какви су данас је срамота“.

Каже да се његовом апелу новинарима да се ограде од извештавања Барбаре Животић одазвало се пар колега.

„Наше колеге су такве какве су, ако тражите неке хероје у новинартсву они нису ни на Н1, БИРН-у или КРИК-у. Хероји су на националним фреквенцијама и има их троје. Ја јако поштујем и БИРН и КРИК и Н1, веома поштујем то што радите, али нико од вас неће добити отказ зато што је нешто питао“.

На питање у чему је разила између деведесетих година и данас, Ивановић наводи да је разлика у томе што данас нема Слободана Милошевића.

„Бити слободоуман човек данас је најтеже. Ја мислим својом главом, не подржавам ниједну партију. Не идем на скупове, не потписујем петиције“.

Ако емисија не буде могла да се ради као до сада, ја је нећу водити

Телевизија Прва има новог власника. Срђан Миловановић постигао је договор са Антена групом и ускоро ће и званично преузети Прву, али и телевизију О2.

„Руководство се неће мењати, видећемо у јанурау кад дође нови власник шта ће бити, ми водимо разоворе међу собом на Првој. До нове године ће се знати шта ће бити, како ће да изгледа уређивачка политика. Промена власника је компликована тема. Ја лично мислим да ја ту немам чему да се надам, али то је моја кућа, видећемо како ће то да изгледа. Ја верујем у истину и слободу и морам да стојим усправно и будем спреман на све што живот може да баци на мене“.

Објаснио је да је успео да се избори да емисија изгледа овако каква је данас, и да је то заслуга менаџмента.

„Омогућили су грађанима Србије да имају једну емисију. Уколико та емисија не буде могла да се ради као до сада, ја је нећу радити. Храброст се показује решеноћу да стојиш испред својих принципа“.

                                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!