Прочитај ми чланак

Иштван Пастор: Мањине не морају да говоре српски

0

balint-pastor-1335035085-152598

Београд – Шеф посланичког клуба Савеза Војвођанских Мађара Балинт Пастор изјавио је данас да не зна у ком пропису пише да припадници националних мањина морају да говоре српским језиком, али и да то не значи да у сопственом интересу не треба да савладају језик земље у којој живе.

Пастор је Танјугу рекао да се Уставом Србије припадницима националних мањина јемче и обезбеђују додатна индивидулана и колективна права, а једно од њих је право на службену употребу језика и писма у одређеним општинама и градовима.

– А друге стране, ја не знам у ком пропису пише да припадници националне мањине морају да говоре српским језиком, али то не значи да припаднци националних мањина у сопственом интересу не треба да савладају српски језик – рекао је он поводом најаве из Покрајинског одбора ДСС да ће та странка формирати „језичке патроле“.

Те патроле, кажу у ДСС, ће утврдити у колико насељених места, посебно на северу Бачке, грађани мађарске националности не говоре српским језиком.

Пастор је нагласио да се управо због чињенице да припадници националних мањина треба да савладају српски језик, СВМ већ годинама залаже за измену планова и програма за учење српског језика у основним и средњим школама, јер према садашњим, то није могуће.

Он је додао да се из тог разлога нада да ће СВМ имати на том пољу партнере у што више странака на политичкој сцени Србије, како би се заједнички издејствовало да планови и програми учења српског језика одговарају савременим потребама и да би деца могла да науче језик.

– Са друге стране, не видим ништа спорно да се Национални савет мађарске националне мањине бави остварењем уставних и законских права Мађара и то вероватно чине и други национални савети – рекао је Пастор.

Према његовим речима, уколико је Уставом и законом предвиђено да у одређеним срединама и мађарски језик треба да буде у службеној употреби, онда то у пракси значи да и табле треба да буду истакнуте на језицима мађарске и других националних мањина.

Пастор је закључио, коментаришући изјаву председника Покрајинског одбора ДСС Миленка Јованова о уводјењу „језичких патрола“, да је то демагошка изјава и додао да се нада да ДСС, као озбиљна и легалистичка странка, не стоји иза ње.

Јованов је раније данас на конференцији за новинаре у Новом Саду рекао да ће те „језичке патроле“ бити формиране по угледу на „језичке патроле“ које је најавио Национални савет Мађара, а који ће обилазити места по Војводини и утврдјивати да ли се поштује вишејезичност у називу званичних институција.

– Проверићемо да ли и колико у Србији Мадјари говоре српски језик, да нам се не би дешавало да у појединим местима градјани који говоре српски не могу да се споразумеју са локалним становништвом – рекао је Јованов, додајући да зна да постоје читава насеља у којима се не говори српски језик.

(Танјуг)