Прочитај ми чланак

Историјски дебакл: Није искључено ни цијепање Милове странке

0

Након локалних избора одржаних у недјељу у Црној Гори се још изводе анализе шта се догодило на биралиштима и какве су поруке послали бирачи партијама. Сви се слажу у једном, да је Демократска партија социјалиста највећи губитник избора.

Демократска партија социјалиста (ДПС), након локалних избора који су 23. октобра одржани у Подгорици и још 13 општина, на власти је у пет локалних самоуправа. Бијело Поље, Бар и Плав од јуче су три општине у којима је на власти опстала Демократска партија социјалиста. У Гусињу и Петњици та партија је на власти на основу резултата избора који су одржани раније.

Foto: IN4S

Коначна рачуница око формирања локалних власти знаће се након што буду познати резултати избора у Шавнику, који ће због више нерегуларности бити поновљени.

Интересантно је и да су партије које имају министре у влади Црне Горе, дакле УРА, СНП, СДП, лоше прошле на недјељним изборима.

Ђукановић доживио политички нокаут

Аналитичар Бошко Вукићевић нема дилему да се на локалним изборима у недјељу догодио велики историјски пораз ДПС-а, с обзиром да је та партија била ангажовала све своје снаге и огроман новац што јој, како истиче, није помогло јер је доживјела потпуни политички дебакл.

„ДПС је доживио политички дебакл, не само у Подгорици, већ и у другим црногорским градовима, од кога се, по мом мишљену, не могу опоравити и можемо очекивати нестанак те партије или, у најбољем сценарију за њих, губљење утицаја на важне политичке токове у Црној Гори“, каже Вукићевић за Спутњик.

Што се тиче побједничке коалиције, Вукићевић указује и на нови фактор, Покрет „Европа сад“, који је остварио изненађујуће добар резултат.

„Знамо да су коалициони односи у побједничкој коалицији са августовских избора 2020. године оптерећени свађама и размирицама, али сви они знају да је очекивање народа да се брзо формира власт у општинама где је побијеђен ДПС. Мислим да нико од њих није спреман да изневјери очекивања народа, јер би био кажњен и мислим да ће се брзо постићи договор око формирања власти, не само у Подгорици, већ и у осталим градовима“, сматра Вукићевић.

Он истиче да је неопходно постићи договор и око формирања нове владе у Црној Гори која би припремила прве поштене парламентарне изборе, а њих нема без стабилне извршне власти.
„То ће сада зависити и од тога да ли ће Мило Ђукановић, који је политички пољуљан, и који је доживио политички нокаут, сада попустити, јер знамо да се у појединим тренуцима понашао противуставно, када није дао да се формира извршна власт. Ако дође до формирања нове владе, то би била добра вијест, и у том смислу треба очекивати поштовање демократских принципа, дакле партије које уђу у ту владу, да се поштује њихова снага и резултат са последњих парламентарних избора“, каже Вукићевић.

Што се тиче успјеха Покрета „Европа сад“ на локалним изборима, Вукићевић каже да је то нека врста политичког феномена да освоје велики број гласова на изборима, како у Подгорици, тако и у осталим црногорским градовима.

„Мислим да се у скоријој будућности може очекивати неки раст тог покрета, јер они нијесу имали времена да у неким градовима поставе партијску инфраструктуру. Са друге стране, питање је да ли можете само на основу економског популизма о повећању плата да базирате политичку причу, мислим да то није дугог вијека. Они ће у једном тренутку морати да испоставе озбиљан политички програм, како би дуже опстали на политичкој сцени“, увјерен је Вукићевић.

Успјех Покрета „Европа сад“

Некадашњи предсједник народне странке Предраг Поповић каже за Спутњик да је ДПС у недјељним изборима доживјела потпуни дебакл и да је то најава одласка те партије са политичке сцене, ако у тој партији не дође до озбиљнијих кадровских и програмских промјена.

„Покрет „Европа сад“ је најпријатније изненађење избора, а мене лично њихов резултат није изненадио. Они су се најмање свађали у предизборној кампањи, имали су конкретан програм, само су одговарали на оптужбе када су били нападани од странке политичких конкурената. Њихов успјех је на неки начин, одговор гласача партијама побједничке коалиције из августа, да нијесу све радиле онако како је од њих очекивано, па су људи дали глас Европи сад. Иначе, тек треба да видимо шта ће нам понудити Европа сад убудуће од чега ће зависити њихов рејтинг међу бирачима“, истиче Поповић за Спутњик.

Према мишљењу Поповића, Демократе су забиљежиле лош резултат који треба да их забрине. Мишљења је да је разлог томе што су са ДПС-ом рушиле владу Дритана Абазовића, која јесте била влада непринципијене коалиције УРЕ, СНП-а и ДПС-а, али у том тренутку када је рушена није одговарала Ђукановићу и његовој партији. Сматра и да су Демократе стагнирале и због свађе са ДФ-ом у Будви, али и због лошег одабира коалиционих партнера, конкретно у Подгорици.

„Што се тиче УРЕ Дритана Абазовића она се била, народски речено уканалила, оног тренутка када је у договору са ДПС-ом, формирала владу. Али је Дритан својим храбрим потезима и стављањем на тапет горућих проблема Црне Горе успио да УРУ одржи у животу и да се одупре Ђукановићу. Они сада имају одборнике гдје нијесу имали, а у Подгорици су потврдили свој резултат. Морам казати да је СНП лоше прошао на изборима и да је питање да ли ће се та партија опоравити након таквог резултата“, сматра Поповић.

Наш саговорник издваја и добар резултат ДФ-а.

„Демократски фронт показује да су научили неке лекције и постигли су одличан резултат на овим изборима. Прије свега престали су без потребе да се свађају са свима, показали су упорност у иницијативи да се парламентарна већина договори око предлога за мандатара и показују неке карактеристике које их раније нијесу красиле“, тврди Поповић за Спутњик.

Наш саговорник вјерује да ће се ДПС распасти на више фракција, након оваквог пораза, и да би то можда значило да ће се превазићи институционална криза.