Прочитај ми чланак

Испливао рок: Издајник Вучић мора да пусти тзв. Косово у УН до 24. фебруара!?

0

Први део коначног споразума Београда и Приштине морао би да буде постигнут до 24. фебруара наредне године, а наша држава, како се наводи, не би морала да мења свој Устав.

Сценарио које су превиделе Сједињене Америчке Државе и Европска унија као коначно решење за завршетак преговора о статусу Косова, подразумева неколико фаза, преноси „Албаниан пост“.

„Овај је пут предспоразума све мора да буде завршено до 24. фебруара или следи „тешки штап“, наводи се у тексту.

Како се наводи, први договор мора бити постигнут најкасније до 24. фебруара, а Србија у овој фази не треба да мења свој Устав.

„Исто тако, власт у Приштини је дужна да формира ЗСО, али такође без промене Устава. Удружење неће бити невладина организација. Ако се постигне договор, постоје финансијски пакети. Ако се не постигне, следи „тежак штап“ за ометајућу страну“, преноси овај медј садржај текста.

Даље се додаје да је хитност договора везана за ситуацију у Украјини и да, у случају да две стране одбију да постану кооперативни партнери, међународна заједница има трећи начин да у другачијем облику постигне оно што се тренутно тражи кроз „шатл дипломатију”.

„Међународна заједница је схватила да је до помирења Косова и Србије немогуће доћи одједном и уз општи коначни договор, због максималистичких ставова странака, али је и Аљбину Куртију и Александру Вучићу постало јасно да морају брзо и дефинитивно ући у уговорне односе, јер решење проблема између њих више није само питање две државе“, тврди се у тексту.

Из „Албаниан пост-а“ истичу да су њихови међународних извори навели неке тачке сценарија који би требало да буду конкретизовани бар до фебруара следеће године, када се обележава и годишњица рата у Украјини.

Они наводе да су честе посете Мирослава Лајчака, Габријела Ескобара и других међународних званичника, Приштини и Београду у функцији расплета овог сценарија.

Даље се додаје да су специјални представник Европске уније за дијалог Косово-Србија Мирослав Лајчак и заменик помоћника секретара Сједињених Америчких Држава Габријел Ескобар јасно ставили до знања премијеру Косова и председнику Србије да „тему Косова и Србије треба затворити пре него што се наврши годину дана од почетка рата у Украјини”.

Према наводима АП од лидера на Косову затражено је да њихова посвећеност више не буде декларативна, већ да „делима покажу да су заиста део савезника.

Једна од најважнијих тачака онога што је обелодањено је наведена у плану прве фазе, односно у ономе што се представља као „пут договора Косова и Србије“, а у питању је тачка три.

У овој тачки се наводи:

„Пошто узајамно признање није део ове фазе, то значи да у овој фази од Србије неће бити тражена промена Устава“. Ако се не промени Устав Србије, у којој је Косово и даље део ове земље, онда то неће чинити ни Косово у случају формирања ЗСО“.

Неке од верзија коначног модела Ескобар је већ представио у среду председници Косова Вјоси Османи и премијеру Аљбину Куртију.

„Уколико стране одбију да се договоре о даљем сценарију и одбију да започну конкретан пут ка последњој фази коначног помирења, предвиђен је и алтернативни сценарио, у којем би међународна заједница процес преузела у потпуности у своје руке. Међународне силе могу да убрзају постизање помирења, уклањањем лидера и преговарачких тимова из зоне комфора и окупљањем свих страна на једном месту, да дође до споразума у року од неколико дана“, наводи се и додаје да је Дејтонски споразум (1995) постигнут управо у таквом облику.