Прочитај ми чланак

ИСМЕВА СВЕТУ СРПСКУ ЗЕМЉУ: За Вулина је Косово мртвак који је везан за Србију

0

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да Приштина не жели дијалог и да га идеја о разграничењу не радује, али верује да је могућа.

„Волео бих да Кадри Весељи буде што даље од мене, ја бих волео да између мене и њега, између нас и њих има снажна, поседнута, чврсто добро поседнута граница, јер када то будемо имали, онда ћемо имати извесност да ће владати мир“, рекао је Вулин за телевизију О2 (не изјашњавајући се колико би волео да буде што даље и од Дечана, Пећке Патријаршије и Срба који живе јужно од Ибра), напомињући да за своју идеју нема подршку председника државе Александра Вучића ни владе.

Говорећи о својој идеји разграничења, Вулин је навео да западне земље сматрају да Срби не смеју да угрозе на било који начин „територијалну целовитост великог и независног Косова“ и да је он против таквог става.

„Докле ћемо бити везани за оно што ради Приштина, да од њихових потеза зависи наш развој“, упитао је.

„Постојала је у Турској казна везивања за мртваца, док жив човек не полуди. То смо ми, везани за Приштину, Харадинаја, терористе“, рекао је Вулин поредећи свети српску земљу и све светиње на њој са мртвацем.

Он је рекао да у решавању косовског питања мора да се мисли на све Србе без обзира где год да живе, наводећи и да Србија нема територијалне претензије према другим државама.

„СПЦ је део бића српског народа и мора да буде поштована“

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да сарадња државе и Српске православне цркве „никада није била боља“ и да верује да ће након састанка председника Србије Александара Вучића и патријарха Иринеја „разумевање бити још веће“.

„СПЦ је део бића српског народа и мора да буде поштована. Наравно да смо ми секуларна држава. Али ‘ајде да се не правимо да можемо да изједначимо цркву са неком невладином организацијом или удружењем грађана“, рекао је Вулин за телевизију О2.

Он је казао да је и за народ на Косову веома важна сагласност која тренутно постоји између СПЦ и државе.

„Без државе Србије и њене помоћи живот на Косову није могућ. Али је живот тамо увек био и око цркве и око манастира. Тамо где смо очували манастире очували смо и живот“, рекао је Вулин.

Вулин је казао да постоје представници СПЦ чији су ставови „доста удаљени од његових“, али да је то „њихово право“ и да се о томе неће расправљати, док ставови тих представника не залазе у домен политике.