Прочитај ми чланак

Исаков: Ми, лидери ДОС-а, најодговорнији смо за ово што у Србији имамо данас

0

Потпредседник прве постпетооктобарске Владе, Миодраг Миле Исаков каже да нема дилеме да су лидери некадашњег ДОС-а одговорни за стање у земљи данас. Истиче да је после 5. октобра кључно било донети нови устав и спроводити Законе о лустрацији и екстрапрофиту. Највећа грешка је што Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић нису могли да се договоре, а нас у Председништву ДОС што их нисмо натерали да раде заједно, каже Исаков.

Он је за Н1 рекао да су била и преувеличана очекивања народа, али и обећања власти после 5. октобра, као и да је било природно да бивши челници ДОС-а буду критиковани и одговорни за оно што није остварено.

„Нисмо урадили ништа од онога што смо договорили као програм, нити било шта од чувеног споразума који смо потписали са грађанима“, рекао је Исаков и додао да су кључне ствари биле – прво донети нови устав из ког би онда требало да произађу проевропски закони.

„Овако, имали смо стари Милошевићев устав, који нико није држао за озбиљно, па је настао правни вакум“, рекао је Исаков и додао да су доношени закони усклађени са европским, али да они нису били у складу са Уставом и да је онда власт могла да ради шта хоће – ако нешто није по закону, онда је по Уставу, и обрнуто.

Указао је и на проблем да није донет закон о пореклу имовине, а да је усвојен Закон о лустрацији који никада није спроведен, као и Закон о екстрапрофиту који је почео да се примењује на Богољубу Карићу, коме је прво одузет новац па враћен, јер исто законско решење ни на кога другог није било примењено.

„Без та два закона и новог устава нисмо имали шансу да променимо систем“, рекао је Исаков и додао да је после тога „сасвим логично и природно дошло“ да се врате на власт „ови који су сада на власти“.

„Указивао сам на те грешке тада, знали смо да неће то ваљати али неки су мислили да може неким пречицама да се дође до сличних резултата. Допало им се то што могу да раде шта хоће“, рекао је Исаков и оценио да део ДОС није се желео нови устав јер би морали да буду расписани избори, на којима онда не би победила ДС, што се и показало на следећим изборима када је победио ДСС.

Истакао је и да је највећа грешка после 5. октобра то што Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић нису могли да се договоре, а осталих у председништву ДОС-а што их нису натерали да раде заједно.

„То би могло бити решење – с једне стране један који се држи правних норми и устава ко пијан плота и овај други који покушава да их заобилази не би ли се дошло брже до неких циљева. Али то се није догодило – сви ми који смо у то време били носимо велику одговорност што је та шанса прокоцкана и што смо омогућили избор наследника који нису било дорасли задатку“, рекао је Исаков и додао да је последица повратак на власт садашњег режима.

Упитан како оцењује то што Вучић баш на 5. октобар објављује име новог мандатара, Исаков каже да је то „иживљавање у његовом стилу“ и да он „обожава тако да се свети не само нема већ и историји“.

„То што ће он данас саопштити нема никаве везе јер потпуно је небитно ко ће бити премијер. Зна се ко у овој земљи доноси одлуке“, рекао је Исаков.

О данашњој опозицији каже да има сличности са ДОС-ом у разнородности партија и настојању да се обједине са циљем рушења режима Александра Вучића, као што је циљ ДОС био рушење режима Слободана Милошевића.

„Али ми смо имали и план шта ће бити после, како мењати систем, а они не видим да га имају то је кључна разлика“, рекао је Исаков.

Упитан о протестима који су организовани у више наврата против актуелне власти, каже да су демонстрације против Милошевића биле много организованије, са јасном идејом и добром организацијом, а „данас је све то некако спонтано“.

„Грађани их покрећу и онда дођу до тачке одакле не знају шата даље, нема ко да их организује“, каже Исаков.

На питање зашто се протестима сада не прикључују радници, како је то било пре 5. октобра, Исаков наводи да је између осталог разлог то да су људи су разочарани и обесхрабрени неуспехом 5. октобра.

„Не знају више коме да верују и уз то имају овако килаву опозицију и лидере који немају визију“, рекао је Исаков и додао да има утисак да садашњи опозициони лидери „чекају да овај падне сам од себе“, а никако да се орагнизују да се то догоди што пре.

На питање како види будућност Србије за пет до 10 година, каже да је не види као нарочито светлу.

„Ово ће изгледа потрајати још коју годину“, рекао је Исаков.

Оценио је да ће тек на следећим председничким изборима „Вучић бити оборен“ и да ће онда цео режим да ће се сруши као кула од карата“.

Очекује да Србија тада буде у стању које је скоро катастрофално као оно које су они затекли после ратова и инфлације.

„Биће тешко обновити Србију и усмерети је путем развоја“, рекао је.