Прочитај ми чланак

Ирена Шарац оптуживана да је крала гориво,Вучић је сад поставио за амбасадорку…

0

Бивша службеница амбасаде у Грчкој Ирена Шарац, позната јавности по афери крађе горива у вредности од око два милиона евра, одлуком председника Србије Александра Вучића постављена је за нову амбасадорку Србије у Шпанији.

Она је путем медија оптуживана да је заједно са колегама, тадашњим отправником послова у Атини Бранком Лазаревићем и конзулом Јеленом Срдановић Џелебџић учествовала препродаји горива у периоду од марта 2014. до фебруара 2016. године, који је купован по повлашћеним ценама за дипломате, а због чега је оштећен буџет Грчке, а углед Србије доведен у питање.

Како је “Блиц” већ писао, они су у папирима завели да су потрошили 30 тона горива за две године, што је и теоретски немогуће. Према подацима које је тадашњи амбасадор у Атини Душан Спасојевић доставио Министарству, премијеру и БИА, реч је о суми која је чак шест пута већа од реалне.

Ирена Шарац демантовала је ове наводе медија, тврдећи да се вратила у Србију на лични захтев, а о њеном ангажовању за Нова.рс је говорио и министар спољних послова Ивица Дачић.

„Желим да истакнем да је Ирена Шарац, в.д. помоћница министра спољних послова за билатералну сарадњу, једна од наших најбољих каријерних дипломата, чије је именовање на место помоћника наишло на неподељену подршку запослених у Министарству спољних послова. Поред професионалних заслуга, њено именовање је пратила и безбедносна провера и провера да ли се води било какав поступак против ње. Уосталом, сама Ирена Шарац је тужила све који су објављивали неистине о њој, и тај спор добила. Реч је о особи која цео живот ради у Министарству спољних послова и обављала је разне одговорне дужности, добијајући признања и од наших државних органа и представника дипломатског кора за свој рад. Жалосно је да се о таквој особи износе гнусне лажи. Тиме се покушава бацити љага не само на Ирену Шарац него и на цело Министарство спољних послова и каријерне дипломате које у њему раде, што са гнушањем одбијам. И апсолутно стојим иза ње“, навео је Дачић за Нова.рс.

Судећи по званичном сајту Министарства спољних послова, Шарац је пре постављења на нову функцију била запослена као в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу. У својој биографији наводи да је у МСП запослена од 2005. године. Радила је најпре као приправник у Дипломатском протоколу, а потом у Одељењу за Азију, Аустралију и Пацифик, затим у Амбасади Републике Србије у Атини, Сектору за билатералну сарадњу, а од маја 2021. године била је на дужности начелника Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик.